Popcorn of piepcorn?

Ik heb gehoord dat je van popcorn een of andere longziekte kunt krijgen. Klopt dat? Een vraag van J. van den Hofstede

gerelateerd
Recepten: 7x ijspret
Borrelen? 7x vegan hapjes
Dronken pasta: pasta die je maakt met rode wijn
Is snel eten écht slecht voor je?
Popcorn - Beeld: Shutterstock
Door: Meneer Wateetons

Alles is slecht voor je, bij een zekere dosis. Zelfs water. Een liter of vijf in een keer is voor een modale ELLE Eter dodelijk. Maar popcorn? POPCORN? Die gezellige snelle magnetronsnack? Dat guitige zal-ik-het-deksel-van-de-pan-halen reformatorisch gezinsvuurwerk? Dat geruststellende achtergrondgekraak tijdens Schindler’s List? Jawel, popcornlong. Het bestaat. Er is zelfs een Latijnse naam voor, dan weet je dat het serieus is: bronchiolitis obliterans.

POPCORNLONG
Aan het begin van deze eeuw begon een aantal medewerkers van een magnetronpopcornfabriek in Missouri te hijgen en te hoesten. Wat bleek: kleine luchtblaasjes in hun longen waren door littekenweefsel beschadigd geraakt. Onomkeerbaar, en slechts te genezen door een longtransplantatie. Na enig onderzoek bleek de boosdoener het goedje te zijn dat popcorn zijn faux-botersmaak geeft: diacetyl of butaandion. In 2007 werd de eerste consument met popcornlong gediagnostiseerd. Hij had jaren achtereen dagelijks meerdere pakjes magnetronpopcorn verorberd.

Liever niet doen, dus. Met 500 kcal per pak sowieso geen goed idee. Inhaleer ook geen halvarine, want ook die krijgt zijn smaak door butaandion. De verschijnselen zijn hoesten, ademnood en piepen. Nu niet meteen paniekerig na een avondje bioscoop en een kuchje naar de dokter rennen – het kan ook gewoon een kuch zijn.

Meneer Wateetons weet antwoord op nijpende vragen en lastige eetproblemen. Al is een bevredigend antwoord niet per definitie gegarandeerd. Wie vraagt? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearstmagazines.nl of www.twitter.com/eetproblemen.

Moet niet gekker worden! Pizza die drie jaar lang houdbaar is buiten de koelkast >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO