Onderzoek wijst uit: we lunchen te kort

Dit is waarom je er beter de tijd voor kan nemen.

gerelateerd
Borrelen? 7x vegan hapjes
Dronken pasta: pasta die je maakt met rode wijn
Is snel eten écht slecht voor je?
Is eten net zo verslavend als drugs?
Getty Images

Wij Nederlanders werken, werken en werken. We zijn zó gefocust op onze taken dat we minder de tijd nemen voor het middagmaal. En uit onderzoek blijkt dat dat helemaal niet zo verstandig is.
    
HAAST?
De meerderheid van de Nederlandse werkers verlaat zijn werkplek om buiten de deur een lunch te nuttigen. Het liefst wordt dit gedaan in gezelschap van collega’s om de band te versterken. En één op de vijf eet gauw zijn bammetjes op achter zijn of haar bureau. In Nederland doen we gemiddeld zo’n zesentwintig minuten over ons maaltje in de middag. Dat is zelfs twee minuten korter dan in 2012.  

Maar vanwaar de haast? Volgens een onderzoeker van Eurest - het bedrijf wat het onderzoek heeft uitgevoerd - is dit typisch iets Nederlands. Het zit zo’n beetje in onze genen om die gesmeerde sneetjes zo snel mogelijk naar binnen te schuiven. Het onderzoek beweert dat wij Dutchies eten zien als een ‘noodzakelijk kwaad’. Met slechts zesentwintig minuten op de teller zijn wij dé recordhouder van de snelle lunch. We ‘verslaan’ hiermee alle andere Europese landen. Maar of we daar nou zo trots op moeten zijn…

18x verrassende recepten met brood >

TIJD REKKEN
Volgens onderzoekers is het noodzaak dat je voldoende tijd neemt voor je middageten. Een langere lunchtijd zorgt er namelijk voor dat je productiviteit over de gehele dag toeneemt. En daar hebben jij en je baas alleen maar profijt van. Goed nieuws! Nederlandse bedrijven zijn behoorlijk flexibel als het aankomt op het zelf bepalen van het lunchmoment. 71 procent van onze vaderlandse bedrijven is redelijk flexibel als het aankomt op het zelf inplannen van het maal in de middag, en 35 procent heeft zelfs helemaal geen regels. De laatste 29 procent heeft het lastiger; die hebben helemaal geen zeggenschap.
    
Wat wij Nederlanders graag eten als lunch? Op nummer één staat de ongekend populaire belegde boterham. En de tweede plek is gereserveerd voor (vers) fruit.

Recept voor een speciaal bammetje: gevuld brood met eieren, olijventapenade, kaas en basilicum >       

Bron: Women's Health 
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO