5 healthy foods die eigenlijk niet zo healthy zijn

Deze trends zie je overal, maar jij bent te slim om erin te tuinen. 

gerelateerd
Is snel eten écht slecht voor je?
Is eten net zo verslavend als drugs?
Alle redenen op een rij waarom je pure chocolade moet eten
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Getty Images

Als je collega’s, je studievrienden die je nog steeds op Facebook volgt en je gymbuddy het allemaal over ‘dat ene geweldige voedingsmiddel’ hebben, moet het wel goed zijn. Toch? Als het op gezond eten aankomt is het ‘hip dus gezond’-idee niet altijd valide. Sceptisch? Lees hieronder wat wel en niet klopt.

Gezonde maaltijd? 20X gezonde recepten >

KOKOSOLIE
Dit product wordt tentoongesteld als ‘de gezonde versie van andere vetten’, maar dat is niet per se waar. Kokosolie is gezond, maar net zo gezond als olijfolie. Wel heeft het een hogere hittegrens, wat inhoudt dat je het heter kan laten worden dan olijfolie, zonder dat er schadelijke stoffen (vrije radicalen) vrijkomen. Je doet er verstandig aan te variëren met kokosolie en andere oliën. Goed om te weten: een recente analyse van Nutrition Reviews concludeerde dat kokosolie inwisselen voor een bron van onverzadigde vetten, zoals olijfolie, beter zou zijn voor je cholesterol en algehele gezondheid van het hart. Ook hiervoor geldt: alles met mate. 

GLUTENVRIJ BROOD
Als je geen coeliakie hebt maar alsnog een glutenvrij dieet wilt volgen: ga je gang. Toch is er geen bewijs dat het gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar veel mensen zeggen wel dat ze zich er beter door voelen. Laat je niet in de maling nemen door te denken dat glutenvrij brood gezonder is dan je overheerlijke volkorenbrood. De meeste glutenvrije broden zijn gemaakt van geraffineerde suikers en zetmeel, en zitten vol extra vetten en suiker om een broodachtige structuur te krijgen. Als je wel glutenvrij brood wilt eten, zorg dan dat het gemaakt is van hele granen zoals bruine rijst of havermout, weinig suiker bevat en veel vezels. Of, haal je koolhydraten uit onbewerkte bronnen zoals zoete aardappelen of zilvervliesrijst en andere granen.

Dit is hoe je wél alcohol kunt drinken tijdens een dieet >

KOMBUCHA
De drank wordt geprezen om zijn helende eigenschappen voor zo ongeveer alles: van spijsverteringsproblemen tot gewrichtspijn tot kanker. Maar val niet voor die hype, want er is tot op heden geen bewijs dat kombucha hierbij kan helpen. En hoewel voedingswaarden per merk of zelfgemaakt recept verschillen, bevatten de meeste kombuchadranken grote hoeveelheden suiker – iets wat de meeste mensen absoluut niet nodig hebben in hun dieet. En de probiotica dan? Vraag je je nu af: Ja, kombucha is een gefermenteerd voedingsmiddel en gefermenteerde voeding is goed voor de darmwerking. Dus drink het op zijn tijd als je er echt behoefte aan hebt en kies voor een variant met minder dan 4 gram suiker per fles. Weet wel dat er voldoende andere probiotische voedingsbronnen bestaan, zoals (natuurlijke) yoghurt, kefir, rauwe zuurkool of tempeh.

GROEN SAP
Sap gemaakt van kool, spinazie en andere groene groenten is uiteraard beladen met vitamines, mineralen en nog veel meer goeds. Het enige dat ze niet bevatten zijn vezels. Als je je groenten wilt drinken, kun je ze beter in een smoothie stoppen. Als je er dan ook fruit bij doet, krijg je geen crash omdat de fruitsuiker goed kan worden afgebroken door de vezels.

AMANDELMELK
Met amandelmelk is op zich niets mis, maar wees wel alert op verstopte suikers (maltodextrose e.d.) en carrageen, een stof die verandert in de maag. Het best maak je je eigen amandelmelk door een paar amandelen een nacht te laten weken in een liter water, te blenden met een paar dadels en door een kaasdoek te zeven. Dit is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Post workout! 18 dingen om te eten en te drinken na het sporten

Bron: Men's Health
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO