Dit is wat je eigenlijk niet wil weten over de gerookte zalm

Maar ook weer wel. Zalm eten zal nooit meer hetzelfde zijn.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?
Ha! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van havermout
Getty Images

We hebben het niet over de wilde zalm van de lokale visboer, maar over de kiloknallers onder de vissen. Supermarkten liggen vol met kweekzalm en misschien moeten we dat maar zo laten in plaats van het mee naar huis te nemen. Is maar een ideetje hoor.

1. EEN BADKUIP MET 27 ZALMEN
De meeste zalm die over de toonbank van de supermarkt gaat wordt gekweekt in kooien waar de vissen met z’n zevenentwintigen rondzwemmen. Wat moet je je daarbij voorstellen? Een bassin met 27 zalmen.

2. ZALM ZWEMT IN Z’N EIGEN POEP
En ook in de uitwerpselen van z’n buren. In een ‘fishfarm’ waar de zalmen worden gekweekt, worden de uitwerpselen niet uit het water gevist. De poep zinkt naar de bodem en blijft dus in het water.

Dit is wat er gebeurt als je iedere dag een banaan eet >

3. VAN ZWEMMEN IN JE POEP WORD JE ZIEK
En ook de zalmen worden ziek.  Daarom wordt er antibiotica gebruikt en dat zit dus ook in de zalm in je salade. Daarnaast worden ook pesticiden gebruikt om de wormen en parasieten uit de uitwerpselen te bestrijden.

4. ZALM WORDT GEVERFD
Wilde zalm is roze door het eten van garnalen en kreeftjes. Kweekzalmen krijgen geen garnalen en kreeftjes te eten. Dat is natuurlijk veel te duur. Dat knappe roze kleurtje van een kweekzalm  is dus niet natuurlijk. Aan deze zalmen worden synthetische kleuren toegevoegd, zoals Carophyll. Hierdoor oogt gekweekte zalm gezonder en dus aantrekkelijker voor jou om te kopen.

Heb je áltijd honger? Dit kan de reden zijn >

5. GEROOKT MET GIF
Vaak wordt zalm gerookt met een vloeistof. Heh? Ja. Niet in een rookoven dus, maar met ‘liquid smoke’. Daar zitten schijnbaar stoffen in die je DNA kunnen aantasten.

Het Belgische Newsmonkey heeft het nog verder uitgezocht. Dat lees je hier >

 

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO