4 dingen die je moet weten over kokosolie

Is het zo gezond of lijkt het maar zo?

gerelateerd
Alle redenen op een rij waarom je pure chocolade moet eten
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?
Getty Images

Kokosolie is inmiddels een nationale obsessie geworden, maar wat weten we er nou precies over? Is het echt zo gezond? En welke variant is het beste? Onze collega’s van Men’s Health vertellen het je.

Proberen: zelf verse kokosmelk maken >

GA NIET VOOR VLOEIBAAR
De meeste supermarkten verkopen kokosolie in vloeibare en vaste vorm. Kies altijd voor de vaste – de vloeibare is bewerkt en er zijn dingen aan toegevoegd waardoor het minder gezond is. Er worden bovendien bepaalde vetzuren uit de olie weggenomen om het vloeibaar te maken. Deze vetzuren zorgen er juist voor dat kokosolie een gezondere keuze is dan de meeste vetten.

KOKOSOLIE IS PUUR EEN VERVANGER
Kokosolie is ook gewoon verzadigd vet. Het is dus niet per definitie ‘gezond’ om te eten, het is slechts een betere optie dan de meeste oliën die bestaan uit transvetten of minder gezonde verzadigde vetten. Koken met kokosolie terwijl je voor de rest niet gezond eet, gaat weinig voor je doen. Het ‘toevoegen’ van kokosolie aan je dieet haalt niet veel uit, het gaat erom dat je het vervangt met minder gezonde vetten.

Probeer ook deze 2 andere vet goede producten om mee te koken >

ZOEKEN OP DE VERPAKKING
Let op de woorden ‘ongeraffineerd’, ‘onbewerkt’ of ‘extra virgin’ op de verpakking van kokosolie. Vermijd soorten waar met onnodige geur-, kleur- en smaakstoffen. Houd je je aan deze vuistregels? Dan is de kans groot dat je thuiskomt met een onbewerkte variant. En juist onbewerkte kokosolie bevat nog wat voedingsstoffen die zich in je lichaam gedragen als antioxidanten.

GEEN WONDERELIXER
Als je de meeste foodbloggers mag geloven is kokosolie een soort wonderelixer dat je van allerlei ziektes en kwaaltjes af kan helpen. Onzin. Kokosolie is gewoon een gezondere optie dan de meeste vetten, maar het blijft verzadigd vet. Het is prima om kokosolie te gebruiken bij het koken, maar ga het niet door je koffie roeren men je misschien zal aanraden (Google maar eens op bulletproof koffie).

Maak vega panckes met kokosolie >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO