Deze wijnen drink je het best bij verschillende soorten zalm

Een veelzijdige vis die vraagt om specifiek wijnadvies. Vinoloog Evelijn van Heuven tipt.

gerelateerd
Thuis koffie zetten: 5 tips
Aha! Dit is dus het verschil tussen bier en pils
Rode wijn helpt bij afvallen
Werkt koffie écht uitdrogend?
Getty Images

Je kunt hem bakken, grillen, roken, stomen, wokken. Of rauw eten. De zalm is een veelzijdige vis. En wil je er een glas wijn bij drinken? Dan moet je dus ook rekening houden met die bereidingswijze.

Zin in bubbels? Er is een heus champagnehotel geopend in ons land >

Wijn bij gerookte zalm

Geliefd bij de brunch of lunch: gerookte zalm. Op toast met roerei. Of op een bagel met roomkaas en kappertjes. Het is dan de truck om er een wijn bij te schenken die genoeg zuren en smaak heeft. Maak er een feest van en schenk een mousserende wijn, bijvoorbeeld een rosé champagne. Één plus één is drie.

Serveer je de zalm zo op zichzelf? Drink er dan een droge, mineralige witte wijn bij. Sauvignon blanc uit de Loire, al dan niet sancerre of pouilly-fumé. Of een jonge, zuivere chablis. Vergeet dan trouwens geen kneepje citroen op de zalm te doen. Anders kan het zomaar zijn dat je een metaalachtige smaak in je mond krijgt.
> Wijntip: Michel Redde 'Petit Fumé'

Zo bewaar je je wijn het best >

Wijn bij rauwe zalm

Ontwikkelingen op eet- en drinkvlak kunnen mooi op elkaar aansluiten. Neem rauwe zalm en Duitse wijn. Nu sushi en sashimi behoorlijk zijn ingeburgerd, eten we ook meer rauwe vis (en dus zalm). Deze rauwe zalm combineert weer supergoed met twee witte wijnen van onze oosterburen: grauburgunder (dit is de Duitse naam voor pinot gris) en droge, frisse riesling. Verfijnd genoeg om niet over de zalm heen te denderen. En vaak met een mooie mineraliteit die heerlijk is bij vis. Ook dus lekker bij zalmtartaar en zalmcarpaccio. Even niet zo’n zin in Duitse wijn? Schenk dan een glaasje blanc-de-blancs champagne.
> Recept: tartaar van rauwe zalm
> Wijntip: Chapeau Grauburgunder 

Zo bestel je wijn in een restaurant als een pro >

Wijn bij gegrilde zalm

Grillen geeft een krachtige smaak aan de vis. In dit geval kun je twee kanten op. Je zet er een wijn naast met een vergelijkbaar karakter. Een witte krachtpatser. Denk aan chardonnay met hout (je weet wel, zo’n vette, boterige chardonnay) of een Australische sémillon (vol en kruidig van smaak). Vind je het gerecht al rijk genoeg? Kies dan een wijn die hier als het ware doorheen snijdt. De boel wat opfrist. Zoals het Oostenrijkse lievelingetje grüner veltliner. Nog een wat spannender keuze: rood. Absoluut op nummer één staat pinot noir, gevolgd door beaujolais en wijnen van grenache.
> Wijntip: David Butterfield Bourgogne Blanc

Wijn bij gebakken zalm

Ook in gebakken vorm kan de zalm een rode wijn aan. Wederom is de beste optie pinot noir. Wie liever klassiek wit bij vis drinkt, moet denken aan een niet al te lichte, maar ook weer niet al te volle wijn. Je laat je leiden door de bereidingswijze. Immers bakken levert steviger smaken op dan wanneer je de zalm rauw eet, maar de smaken zijn ook weer niet zo heftig als bij grillen. De wijn? Een chardonnay of grüner veltliner die iets houtopvoeding heeft gehad.
> Wijntip: Urbanihof Grüner Veltliner Classic

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO