Waarom je zo veel moet plassen van bier

En waarom het hek van de dam is na die eerste keer.

gerelateerd
Zelf siroop maken doe je zo
Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater
2 recepten voor smoothies die de hele dag vers blijven
Health mythbusters: wel of geen glaasje rode wijn per dag?
Getty Images

Een avondje doorzakken in de kroeg gaat gepaard met vele wc-bezoeken. De truc is dan ook om nóóit na je eerste biertje al te gaan, maar het op te houden. Want wie plast verliest, dan is het hek van de dam. Maar waarom moet je eigenlijk zo veel naar de wc van bier? En wat is dat toch met die eerste plasronde waarna je maar blijft gaan?

Zo krijg je minder een kater bij het drinken van bier >

M'N HORMONEN!
Allereerst de reden van dat vele plassen. Dat heeft te maken met ADH, het antidiuretisch hormoon wat over de vochtregulering in je nieren gaat. Dit hormoon zorgt ervoor dat niet al het vocht dat je binnenkrijgt meteen richting de blaas gaat. Het zet een deel ervan om in nuttige stoffen voor het lichaam en is dus de reden dat jij op een doorsnee dag niet leegloopt. Alcohol remt echter de aanmaak van ADH, waardoor dat wél gebeurt.

Waarom willen wij schuim op ons bier en de Engelsen niet? >

BIER BOVEN WIJN GEEFT MEER VENIJN
Maar wat is dan de reden dat je van bier vaker moet plassen dan bijvoorbeeld van wijn? Daar zijn twee mogelijke oorzaken voor te noemen. Allereerst drink je van bier vaak meer dan van andere alcoholische dranken. Je glas is simpelweg groter en het hakt toch lekker weg. Ten tweede werkt meer koolzuur ook op de blaas, en zit er meer koolzuur in bier dan in wijn.

Bier na wijn geeft venijn: feitje of fabel? >

ALLE REMMEN LOS
En de mythe rondom dat eerste biertje dan? Ten eerste duurt het even voordat-ie begint te werken in je lichaam. Hoe sneller je drinkt, hoe langer je volhoudt. En houd je langer vol, dan raakt het lichaam gewend aan de drang om te moeten, waardoor het gevoel wordt onderdrukt. Het daarna plassen, wat een enorme voldoening geeft, werkt dit effect dan ook weer dubbel en dwars tegen. Het gevolg: een blaas die continu aan je hoofd zeurt dat-ie weer moet.

Dit is het verschil tussen bier en pils >

JA MAAR DAN?
Het vele plassen is dan ook medeplichtig aan je kater – je droogt na al die toiletbezoeken aardig uit. Helaas is er geen ontkomen aan dit hele fenomeen. Sterker nog, je kunt het uithoudingsvermogen van je blaas beter niet testen. Je plas ophouden kan leiden tot incontinentie en dan ben je verder van huis. Het enige wat je kan redden bij het bier drinken is een glaasje minder. En water tussen de alcohol door. Jammer dan. 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO