Waarom willen wij schuim op ons bier en de Engelsen niet?

Onze voorkeur ligt misschien wel aan een typisch Nederlands trekje.

gerelateerd
Zelf siroop maken doe je zo
Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater
2 recepten voor smoothies die de hele dag vers blijven
Health mythbusters: wel of geen glaasje rode wijn per dag?
Getty Images

Het perfecte biertje ziet er in ieder land verschillend uit. Zo willen wij in Nederland het liefst een schuimlaag van zo'n twee centimeter dik, terwijl ze in Engeland het liefst helemaal geen schuim op hun biertje zien. Maar waarom zijn wij Nederlanders nou eigenlijk zo gehecht aan die dikke laag lucht? En waarom wordt hij in Engeland juist zo veracht?

Dit is waarom bier voor jou bitter smaakt en voor je buurman niet >

WAAR VOOR GELD
In Engeland zien ze liever geen schuim op hun bier omdat zij waar voor hun geld willen. Ze willen hun glas dus tot de nok toe gevuld met bier. Dat zo'n kwart van het bier alweer op de grond is gevallen voordat je terug bij je tafel bent, lijkt hen niet te deren.

Aha! Dit is dus het verschil tussen bier en pils >  

HOLLANDSE ZUINIGHEID?
In Nederland zijn wij daarentegen erg gehecht aan de schuimkraag. Dit omdat het schuim het koolzuur in ons bier vasthoudt. Alhoewel het ook best zou kunnen zijn dat deze gewoonte erin is geslopen uit zuinigheid van de barhouders. Oei... Worden wij afgezet?

Bier proeven? Biersommelier Yvonne geeft tips! >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO