Dit roze drankje wordt dé Instagramhit van 2018

Deze drank uit Pakistan is dankzij de bijzondere fluweelroze kleur enorm fotogeniek - maar ook gewoon hartstikke lekker.

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo

Move over chai latte, there’s a new chai in town. 'Noon Chai is ook bekend onder de naam Kashmiri Chai of Pink Chai', vertelt Saeed Khawaja, eigenaar van Saeed’s Curry House in Amsterdam-Oost, een van de weinige plekken waar je de thee kunt kopen. Hij houdt het groene theedoosje omhoog en vervolgt vol enthousiasme: 'In Pakistan wordt deze luxueuze fluweelroze drank graag gedronken om indruk te maken op gasten.' Als je #kashmirichai intypt op Instagram, zie je hoe populair (en Instawaardig!) dit drankje is in het Midden-Oosten.

Bij Saeed's Curry House eet je ook deze partysnack die je even móet proeven >

NOON CHAI
Wie denkt dat deze hartverwarmende thee wordt getrokken van roze theeblaadjes, heeft het mis. Saeed: 'De chai bestaat uit groene thee en specerijen zoals kardemom en kruidnagel, afkomstig uit de Pakistaanse regio Kashmir, dichtbij de grens met India.' Het bereiden van een echte Noon Chai vergt meer geduld dan we gewend zijn bij een ‘gewoon’ kopje groene thee. Je mag er maar liefst twintig minuten fanatiek roeren voor uittrekken om die fluwelen tint te krijgen. Te ongeduldig voor deze verheven theekunst? Saeed verkoopt de bijzondere thee (Tapal Gulbahar Green Tea) los, maar binnenkort wil hij ook dampende mokken Noon Chai gaan verkopen in zijn toko in de Javastraat.

In de Javastraat vind je tal van multiculti hotspots - dit is onze top 6 >

BEREIDINGSWIJZE
Je begint het bereiden van de thee door de Kashmiri-blaadjes met specerijen steranijs en kardamon twintig minuten te koken in water. Deze twintig minuten zijn een miniwork-out voor je biceps: continu roeren zorgt voor een toevoeging van zuurstof, wat essentieel is om de kenmerkende roze kleur te krijgen. Een schepje baking soda (zuiveringszout) versterkt dit effect. Wie deze work-out doorstaat, mag de thee daarna koelen met ijsklontjes om de roze kleur vast te houden. De laatste toevoeging aan de thee is warme melk met suiker, waarna je de thee nogmaals kort verwarmt tot het kookpunt. Het resultaat is een warme, kruidige, zoete thee met een subtiele zoute nasmaak door de baking soda. Om je ‘crush’ op dit drankje compleet te maken, voeg je een paar gestampte pistachenootjes en amandelen toe.

Tekst: Nadia Maessen

Deze plek werd ontdekt dankzij de Mooncake foodtour van Jonneke de Zeeuw >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO