Melk is goed voor elk: is dat eigenlijk wel zo?

Of hebben we altijd geloofd in een fabel?

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo
Getty Images

Melk is goed voor elk, dat is wat ons vroeger met de paplepel werd ingegoten. Toch zijn de meningen hier de laatste jaren wat over verdeeld.

In de maling! 5 fabels over melk >

STERKE BOTTEN
Melkproducten bevatten eiwitten en zijn een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Dat laatste is een belangrijke bron voor een goede botgezondheid.

HOEVEELHEID
Op een dag heeft je lichaam ongeveer één gram calcium nodig, wat gelijk staat aan zo'n vier glazen melk. Vier glazen een beetje overdreven voor jou? Geen zorgen, met twee glazen, een bakje yoghurt en een handvol noten kom je er ook aan.  

Pittig eten blussen? Doe het met melk, en deze andere foods >

KEERZIJDE
Toch zit er ook een keerzijde aan dit krachtproduct. Melk zit namelijk ook vol met verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziektes kunnen verhogen. In de magere en halfvolle versies is het percentage verzadigde vetten echter een stuk minder, waardoor je ze gewoon kunt nuttigen.  

ADVIES
Het voedingscentrum adviseert dan ook om iedere dag melkproducten te nuttigen - de magere of halfvolle variant dan hè. Conclusie: melk is goed voor elk, behalve voor mensen met een koemelkallergie  of lactose-intolerantie dan. Da's fijn, hadden ze thuis toch gelijk.

Waar of niet waar? Kaas na de maaltijd is goed voor je gebit >

Bron: Voedingscentrum 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO