Wordt wijn altijd lekkerder na verloop van tijd?

Perfect artikel om te lezen met een glas wijn in je hand.  

gerelateerd
2 recepten voor smoothies die de hele dag vers blijven
Health mythbusters: wel of geen glaasje rode wijn per dag?
De perfecte sangria maak je zo
De geschiedenis van alcohol
Getty Images

Hoe ouder de wijn, hoe beter hij smaakt. Hier stinken al vele jaren mensen in. Dat is namelijk helemaal niet waar. Het ligt er maar net aan wat voor soort wijn je in huis hebt gehaald. Vaak hebben alleen topwijnen er baat bij om langer bewaard te worden. En dan moet je ook nog maar eens het perfecte rijpingsproces volgen.

Hoe lang kun je een geopende fles eigenlijk bewaren? >

WITTE WIJN
Wijnen die veelal gewoon bij de supermarkt of bij de slijterij worden verkocht, dienen zo snel mogelijk opgedronken te worden. De meeste witte wijnen kun je ongeopend twee jaar bewaren voordat ze niet meer lekker zijn. Daarna is het misschien heel leuk om de fles als accessoire in je huis te hebben, maar blijf er dan vooral van af.  

Waarom is de onderkant van een wijnfles hol? >

ROSÉ
Rosé kan onder de wijnen het minst lang bewaard worden. Deze wijn moet binnen een jaar worden opgedronken, omdat hij anders bederft. Die korte houdbaarheid is dus wel een goed excuus om de fles open te trekken.  

RODE WIJN
Deze wijn kan wel weer iets langer bewaard worden, maar hiervoor geldt ook zeker niet altijd: hoe langer hoe beter. De meeste rode wijnen moeten zo'n twee jaar rijpen voor ze gereed zijn om te drinken. Een rode bourgogne of bordeaux ! krijgt hiervoor vaak vier tot vijf jaar de tijd. Deze wijnen zou je kunnen kopen om thuis te laten rijpen. De prijs van de wijn geeft ook meestal wel een goede indicatie of de wijn er een is om te bewaren.

Zo drink én schenk je wijn volgens het boekje >

RIJPEN  
Het laten rijpen van een fles wijn is niet zomaar gedaan. Dit brengt nogal een waslijst aan regeltjes met zich mee. Zorg er ten eerste voor dat de wijn op een donkere en rustige plek ligt. Zijne hoogheid wil namelijk liever niet gestoord worden tijdens zijn rijpingsproces. Daarnaast mag de  temperatuur niet lager zijn dan veertien graden en niet hoger dan achttien. Daarnaast moet je ook af en toe even controleren of het wel lekker gaat daar binnenin die fles. Laat je adviseren door iemand die verstand heeft van de andere honderd regeltjes. Zo voorkom je dat je het geld verliest dat je in de dure fles wijn gestoken hebt.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO