Wijn bij het toetje? 5x dessertwijntips!

Aan r&b heeft ze een hekel, maar aan tafel kan het haar niet glijerig genoeg. Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur van het vrolijke wijntijdschrift WINELIFE is er nogal dol op: dessertwijnen. 'Oubollig? Welnee!' Dit zijn haar favorieten. 

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo
Getty Images

Dessertwijnen, je hebt honderd procent succesgarantie met deze vijf zoeterikken. Doe er je voordeel mee!

Château d’Yquem 1995
Om maar meteen met de deur in huis te denderen: dit is de onbetwiste leader of the sweet pack. Wereldberoemd is de wijn van Château d’Yquem uit de Sauternes. Het bijzondere aan deze goudgele wijnen is de ‘edele rotting’. Klinkt onaantrekkelijk, maar deze schimmel laat iedere wijnliefhebber in extase achter. Van druiven die door deze edele rotting (porriture noble in het Frans, Edelfäule in het Duits) zijn aangetast, is bijna al het vocht verdampt en de wijn intens zoet en geconcentreerd van smaak.

Dit vloeibare goud is zalig om zo te drinken, maar misschien nog lekkerder bij kazen (een pittige Roquefort!) of paté, bij voorkeur het door Franse geliefde (en hier vaak omstreden) foie gras. Pittig & zoet = opposites attracts en daarom: vuurwerk aan tafel!
grandcruwijnen.nl | € 289

De lekkerste wijnen uit de supermarkt op een rij >

Cossart Bual Medium Rich 5 Years Old
De stervoetballer Ronaldo, die zich op zijn geboorte-eiland liet vereeuwigen met een onwaarschijnlijke grote piemel (googel dit standbeeld vooral even!), is inmiddels stukken beroemder dan de drank die mij persoonlijk heel erg opwind: Madeira. Deze zoete versterkte wijn is dé specialiteit van het gelijknamige Portugese eiland en één grote ontdekkingstocht in je mond: van gedroogd fruit tot karamel, van koffie tot vanille, van hazelnoot tot marmelade... Hoef je alleen nog maar een pak bitterkoekjes bij open te trekken. Of, mijn persoonlijke favoriet: drink ‘m eens met oude Goudse brokkelkaas.
anderewijn.nl | € 24

Fabio Grüner Veltliner eiswein, Weingut Wegleitner, Oostenrijk
IJskoud de lekkerste, dat is ‘Eiswein’, de bijzondere dessertwijn van bevroren geplukte druiven. Hierbij laat de wijnmaker zijn druiven aan het eind van het groeiseizoen hangen tot een stevige vorst toeslaat. Dan slaat hij ’s nachts toe om de bevroren druiven te plukken. Deze worden direct geperst, en het (bevroren) water uit de druif blijft achter bij het persen. Het druivensap (de most) die dan uit de pers loopt is super geconcentreerd. Door deze methode van wijnmaken is Eiswein wat frisser dan andere witte dessertwijnen. Wordt gemaakt in Duitsland, Oostenrijk en Canada (maar ook onder andere in China, Georgië, Luxemburg en Rusland!)
ijswijnen.nl | € 17,95

Cuvée La Galline Banyuls
Zoete wijnen kun je op verschillende manieren maken, Banyuls is een versterkte wijn, zoals bijvoorbeeld ook Port of de eerder genoemde Madeira wordt gemaakt. Door middel van toevoeging van extra alcohol wordt het gistingsproces voortijdig gestopt, waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden. Dit geeft de wijn z’n zoete smaak - en een alcoholgehalte tussen 18 en 20%. Neem nou deze rakker. Een heerlijke zoete wijn die riekt naar noten en chocolade. En dit laatste maakt ‘m ook de klassieke choco-match. Vooral bij donkere chocolade on-weer-staan-baar! Tip: licht gekoeld drinken.  
vindict.nl | €13,95

Domaine Pierre-Bise - Côteaux du Layon 
Oké, vooruit, nog een schimmelwijn dan. Het plaatsje Rochefort sur Loire iets ten zuiden van Angers is het kloppend hart van de nobele zoete Loire-wijnen. Mag ik meteen even een lans breken voor de druif waar de Loire zulke mouth-licking wijnen van maakt? Chenin Blanc is de naam. En van die druif maken wijnmakers niet alleen zalige droge wijnen, maar ook dus dessertwijnen, zoals deze frisse, zoete wijn, heerlijk bij een in de boter gebakken witvis met een sinaasappelsaus, maar ook bij een dessert van (tropisch) fruit.

delogie.nl | €18,50

Wijn ruiken? Vinoloog Evelijn geeft 5 tips >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO