Dit is het verschil tussen alle soorten bier

Al eens verdronken in het enorme aanbod bieren in een pub? We vroegen een bierexpert om hulp.

gerelateerd
Thuis koffie zetten: 5 tips
Aha! Dit is dus het verschil tussen bier en pils
Rode wijn helpt bij afvallen
Werkt koffie écht uitdrogend?
Helst

‘Doe mij maar een biertje’ is er tegenwoordig niet meer bij in de kroeg. Het aanbod bieren in ons land is zo groot, dat we er haast in verdrinken. Dus schakelden we hulp in van Kristian Jagerman, bedrijfsleider bij Helst, de nieuwe gastropub in de Amsterdamse Pijp.

Lopende bierencyclopedie Jagerman begon twintig jaar geleden als runner en heeft ondertussen alle takken van de vloeibare horeca gehad. Tegenwoordig staat hij dagelijks bij Helst, Amsterdams nieuwe biertrots in de Pijp, die geboren werd uit liefde voor craft beer. ‘Want al is craft beer in Amerika al tien jaar booming, in Nederland is er nog te weinig aanbod aan vette bieren. Maar nu wel,’ aldus Jagerman. We vroegen hem naar de bekendste.

Dit is overigens het verschil tussen bier en pils >

Categorisering van bier

Een kleine introductie. Jagerman: ‘Er bestaan eindeloos veel bieren. Op de tap alleen al een paar honderd, gok ik. Die bieren kun je opsplitsen in twee categoriën: hooggistend en laaggistend. Lagers en pilseners vallen onder die laatste, bodemgistende categorie. Ale’s zijn bovengistend. Binnen die twee categoriën kun je bieren ook nog opdelen in stijlen. Licht of donker qua kleur, en een smaakdriehoek van bitter, zoet en zuur. Dat bittere komt uit hop, het zoete komt uit mout.’

Tarwebier

Binnen tarwebieren vallen witbier en weizen. Dat is een Belgische en een Duitse variant. Belgisch witbier is wat kruidiger van smaak. Weizen wordt gemaakt volgens de regeling van het Reinheitsgebot, de schoonheidsregel die omvat dat bier uit enkel vier ingrediënten mag bestaan: mout, hop, water en gist. De gistsoort in weizen zorgt ervoor dat het bier een lichte bananensmaak krijgt.

Waarom willen wij eigenlijk schuim op ons bier en de Engelsen niet? >

Sour

Sours zijn, zoals de naam doet vermoeden, zuurbieren. Deze bieren worden gemaakt met wilde gistsoorten, of melkzuur die de drank een zure smaak geeft. Geuze bieren worden in open tanks gefermenteerd waar ze in aanraking komen met wilde gisten, Beliner Weisse en Gose gebruiken melkzuur. 

Pale Ale

Pale ale kan een golden ale zijn, met een alcoholpercentage van zo’n vijf procent en een bitterzoete smaak. De grote broer van de golden ale is de Indian Pale Ale. Deze biersoort werd ooit verscheept naar India, waar het te warm was om bier te brouwen. Er zit meer alcohol in en meer hop, wat antibacterieel werkt. Zo ging het bier langer mee en overleefde het de reis zonder te bederven.

Hop hop hop! Er bestaat een adventskalender gevuld met speciaalbier >

Bokbier

Rond oktober zijn bokbieren in het seizoen. Bokbier is een Nederlands-Duitse traditie, die ze gek genoeg in bierland België niet hebben. Bokbier kan zowel hooggistend, als laaggistend zijn. Het is over het algemeen donkerder en zoeter dan gewone pils en heeft tonen van noten. Deze stevige herfstbieren hebben een hoger alcoholpercentage van zo’n 8,5 procent.

Porter of stout

Porter of stout wordt gemaakt met geroosterde mout, mout die gebrand is. Daardoor komen koffie- en chocoladetonen omhoog. Deze bieren zijn bijna zwart van kleur.

De beste en de slechtste dingen die je kunt eten bij een kater >

Abdijbier

Of Trappistenbier. Deze traditionele bieren zijn typisch Belgisch van stijl en smaken kruidig en ietwat zoet. Ook deze bieren kunnen weer onderverdeeld worden in Blonde, Dubbel, Tripel en Quadrupel.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO