Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd

Na het eten beginnen wij te kwijlen als de hond van Pavlov: we willen een kop sterke, bittere koffie. Daarin ben ik niet de enige. Hoe komt dat eigenlijk?

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo
Bron: Getty Images

Tekst: Lieke Sniekers

Psychoactieve middelen, zoals chocolade, alcohol, maar ook heroïne, hebben een uitwerking op de psyche van de mens. Koffie is de meest geconsumeerde stof in deze categorie en bevat de oppeppende en verslavende stof cafeïne. We sluiten de maaltijd graag af met een kop koffie. Waar komt die gewoonte vandaan? Ik
google me scheel, doorzoek De Dikke van Dam, The Penguin Companion of Food én Harold McGee’s Over eten en koken, maar vind geen eenduidig antwoord.
Maar ik heb wel drie theorieën over waarom koffie het favoriete afterdinnerdrankje van de Westerse wereld is geworden.

BITTER
Toetjes zijn vaak heel zoet, koffie is juist bitter. Een sterke kop koffie biedt een goed tegenwicht voor overdadige, suikerige desserts. Daarom
drinken we ook graag koffie bij een stuk taart. Tijdens mijn jeugd in Limburg werd de vlaai dan ook nooit zónder koffie geserveerd. Neem wel sterke zwarte koffie, zoals espresso. De melk of room in cappuccino ‘beperken de wrangheid van koffie door eiwitten te verschaffen die de wrange genolen binden,’ zo zegt Harold McGee. Een cappuccino biedt dus niet genoeg bittere tegenwicht. Bovendien zit je maag na een calorierijke maaltijd niet te wachten op een plens lastig verteerbare volle
melk.

SPIJSVERTERING
Misschien drinken we ook wel koffie na het eten om zware maaltijden beter te kunnen verwerken. Waar een cappuccino de spijsvertering in de
weg zit, kan een espresso juist helpen. Volgens voedingswetenschapper Paul Cribb zorgen stoffen zoals cafeïne en chlorogeenzuur in koffie ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt: als je er gevoelig voor bent, kun je bij hoge consumptie zelfs last krijgen van diarree. Daar komt nog bij dat, omdat er zo veel energie naar je spijsvertering gaat na een maaltijd, je je nogal suf kunt voelen aan het eind van een diner, en daar helpt de cafeïne tegen.

TRADITIE
Ook interessant is wat ik in het AmerikaanseThe Amy Vanderbilt Book of Etiquetteuit 1952 lees. In de tijd dat er nog regelmatig formele diners werden gegeven, was het serveren van koffie na de maaltijd hét signaal dat er een sigaret of sigaar mocht worden opgestoken. Er werden dan meteen ook digestieven zoals cognac geschonken. Het schenken van koffie had dus, toen er nog veel formele etentjes werden gegeven, een duidelijke sociale functie. Nu het niet meer gebruikelijk is om binnenshuis te roken, is die functie weggevallen, maar de koffie blijven we drinken.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO