Health mythbusters: wel of geen glaasje rode wijn per dag?

Hoe zit dat eigenlijk met die rode wijn: gezond of niet? Health expert Sophia van Sorgen verklapt hoe het precies zit met dat ene rode wijntje per dag.

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo
Fotografie: Getty Images

Het is inderdaad een beetje verwarrend hoe het nou zit met dat dagelijkse glaasje rode wijn. Een van de bestanddelen die rode wijn zo 'gezond' maken is resveratrol. Het remt het verouderingsproces af en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Daarnaast zit in rode wijn de stof tannine; dit stofje is goed voor je weerstand zodat je beter tegen bacteriën, virussen, loopneuzen en griepjes bent beschermd. Ook worden ontstekingen verminderd en kan rode wijn je bloeddruk verlagen. Vooral de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot zouden deze positieve bijwerkingen hebben.

Zwaar getafeld en opgeblazen gevoel? Dit fruit helpt direct >

Dus… goed toch?

Ja, een glas rode wijn is goed voor je. Maar we hebben het hier wel echt over rode wijn. Maar... De voordelen van rode wijn hebben vooral baat als je gecontroleerd drinkt. Dus, echt één glas per dag en niet meer. Mocht je een halve fles rode wijn op een avond naar binnen gieten, dan is dat niet extra gezond of goed. Helaas.

Drink jij je rode wijn op kamertemperatuur? Niet doen! >

De keerzijde

Bij te veel wijn drinken gaan alle voordelen juist de tegenovergestelde kant op en worden het nadelen. Om even enkele zaken op te noemen: het kan zorgen voor een te hoge bloeddruk, meer risico op bepaalde kankersoorten, verzwakte weerstand en hart- en leverproblemen. En dat is nog maar een kleine greep uit de vele risico’s. Wil je meer leuke weetjes en tips over rode wijn? Klik dan hier.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO