Bubbels drinken, zo heurt het

De komende tijd worden de nodige flessen champagne ontkurkt. We doen een spoedje bubbeletiquette...

gerelateerd
Dit aantal kopjes koffie per dag is goed voor je
5 drankjes die hoofdpijn verminderen
Recepten vanuit Los Angeles: de Hilo cocktail
Zelf siroop maken doe je zo
Getty Images

We weten het natuurlijk allemaal wel ongeveer en zo’n ploppende fles is ook feestelijk.... Maar hoe hoort het nu echt?

DE FLES OPENEN
Een beetje champagneliefhebber doet het niet en jij weet eigenlijk ook wel beter; ploppen en spuiten heurt niet. Het openen van de champagne fles is juist een bedeesde aangelegenheid. Je houdt de fles onder een hoek van 45 graden van het lichaam af en je maakt de kurk los door voorzichtig de fles te draaien. Je houdt de kurk met je hand tegen om te voorkomen dat de fles plopt. Je zult een bescheiden gesis horen en het koolzuur blijft behouden.

SABREREN
Sabreren daarentegen is een wat minder bescheiden aangelegenheid. Mits goed uitgevoerd, steel je absoluut de show door te ontkurken met een sabel. Je houdt de champagnefles bij de voet vast zodat de kurk van het lichaam af gericht is. Je slaat de sabel langs de hals tegen de rand. Bij een ferme slag zal de rand van de hals, met de kurk er nog in, schoon afbreken. Eventuele glassplinters worden door de druk van het ontsnappende gas naar buiten de gestuwd. Oefening baart kunst!

Tafeldekken, zo heurt het >

GLASWERK
Enig retro, die champagnecoups, maar binnen no time zijn je bubbels weg. Beter is een flûte (slank tulpvorming glas met dunne wand), helemaal als hij van kristal is. De structuur van dat glas is wat ruwer waardoor de bubbels beter tot hun recht komen. Niet doen: champagneglazen in de afwasmachine afwassen of veel sop gebruiken. De achtergebleven zeepresten doen de champagne doodslaan.

CHAMPAGNE BIJSCHENKEN
Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, kun je het best van de volgende vuistregel uitgaan. Wanneer een glas leeg is, mag je champagne bijschenken (maximaal ¾ van het glas vullen, meer niet). Wanneer er nog een bodempje in zit, is dit een beleefde manier om aan te geven dat hij/zij aan zijn tax zit.

TOASTEN
Hartstikke leuk een toast! Gaarne niet met het bestek tegen het glas aan kletsen. Het risico dat grootmoeders kristallen glazen eraan gaan is te groot, de persoonlijke ongelukken nog buiten beschouwing gelaten. Een kuchje doet de truc ook. Ook het klinken met de glazen is eigenlijk een no-no, we hoeven ons namelijk sinds de middeleeuwen al niet druk meer te maken over vergiftigingsgevaar.

Tip! Zo kies je de beste champagne >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO