Zelfgebakken kerstbrood met twee soorten boter

  • Lunch
  • Aantal personen: 4
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Winterse kost

Ingrediënten

250 g gezeefde patentbloem
1 dl lauwe melk
75 g boter + 25 g gesmolten boter
25 g verse gist of 7 g droge
1 tl zout
1 tl citroenrasp (potje, Baukje)
25 g witte basterdsuiker
1 klein ei
Voor de vulling
150 g gewelde rozijnen geweld in warm water
100 g gewelde gedroogde cranberry’s, of tweehanden verse
100 g dadels, ontpit en in stukjes
1 el vloeibare honing
Voor de boters
geraspte schil van anderhalve sinaasappel
3 bolletjes stemgember, fijngesneden
40 g hazelnoten, geroosterd en fijngemalen
1 el honing
250 g boter

 

BEREIDEN
Maak een deeg van de bloem, melk, 75g boter, gist, zout, basterdsuiker, citroenrasp en het ei. Kneed 10 min tot een soepel deeg en laat het 10 min op een warme plaats onder plasticfolie rijzen. Kneed de vulling door het deeg en laat nogmaals 10 min rijzen. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vorm het deeg tot een krans of ovaal en leg het op een bakplaat of in een met boter ingevette en met bloem bestrooide cakevorm van 20 cm. Laat het deeg tenslotte nogmaals 15 tot 20 min rijzen onder plastic.

Bak het brood 18 à 20 min en bestrijk het direct uit de oven met gesmolten boter. Serveer met de boters. Meng hiervoor sinaasappelrasp, gember en een snufje zout door 125 g smeerbare boter en meng de hazelnoten en de honing door de andere 125 g boter. Serveer in potjes of draai de boter in plasticfolie tot een rolletje en bewaar in de koelkast.

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Tarte tatin met ahornkaramel en sherrysabayon
Deze karamel van ahornsiroop kan niet mislukken. Terwijl de tarte tatins in de oven zitten, klop je de sabayon. Gefrituurd appelschilletje erop en voilà, instant feestelijkheid!
Recepten
Kip met kokkels, zwarte risotto en saffraanjus
Over deze zwarte rijst kun je een interessant verhaal ophangen tegen je gasten: venererijst, ook wel riso nerone genoemd, is een zwarte volkorenrijst, oorspronkelijk een keizerlijke dis uit China. de aziatische rijst werd eind jaren negentig gekruist met een italiaanse rijstsoort. Venere-rijst he...
Recepten
Knolselderijsalade, met pekelvlees en mierikswortel
Recepten
Sherry-rozijnencake met drie toppings
te doen| zoet | 10 personen | 30 min bereidingstijd + 50 min oventijd en 1 nacht wachten
Recepten
Wellington met stilton, snijbiet en walnoten
Een geweldig kerstgerecht voor niet-vleeseters, deze wellington. Meestal is stilton gemaakt met vegetarisch stremsel, maar check het als je het zeker wilt weten.
Recepten
Gemberkoekpudding met sticky toffeesaus
Gember is een traditionele kerstspecerij. In dit gerecht is het dubbel feest, want er zit én stemgember, én gemberpoeder in. Je zou de gemberpoeder ook kunnen vervangen door fijngeraspte verse gember als je dat lekkerder vindt.