Zelfgebakken kerstbrood met twee soorten boter

  • Lunch
  • Aantal personen: 4
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Winterse kost

Ingrediënten

250 g gezeefde patentbloem
1 dl lauwe melk
75 g boter + 25 g gesmolten boter
25 g verse gist of 7 g droge
1 tl zout
1 tl citroenrasp (potje, Baukje)
25 g witte basterdsuiker
1 klein ei
Voor de vulling
150 g gewelde rozijnen geweld in warm water
100 g gewelde gedroogde cranberry’s, of tweehanden verse
100 g dadels, ontpit en in stukjes
1 el vloeibare honing
Voor de boters
geraspte schil van anderhalve sinaasappel
3 bolletjes stemgember, fijngesneden
40 g hazelnoten, geroosterd en fijngemalen
1 el honing
250 g boter

 

BEREIDEN
Maak een deeg van de bloem, melk, 75g boter, gist, zout, basterdsuiker, citroenrasp en het ei. Kneed 10 min tot een soepel deeg en laat het 10 min op een warme plaats onder plasticfolie rijzen. Kneed de vulling door het deeg en laat nogmaals 10 min rijzen. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vorm het deeg tot een krans of ovaal en leg het op een bakplaat of in een met boter ingevette en met bloem bestrooide cakevorm van 20 cm. Laat het deeg tenslotte nogmaals 15 tot 20 min rijzen onder plastic.

Bak het brood 18 à 20 min en bestrijk het direct uit de oven met gesmolten boter. Serveer met de boters. Meng hiervoor sinaasappelrasp, gember en een snufje zout door 125 g smeerbare boter en meng de hazelnoten en de honing door de andere 125 g boter. Serveer in potjes of draai de boter in plasticfolie tot een rolletje en bewaar in de koelkast.

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Gegrilde bavette met linzen en koriandersaus
makkelijk | hoofd | vlees | 12 personen | 30-40 min bereidingstijd (+ minimaal 2 uur marineren)
Recepten
Jamaicaanse hete kip met gegrilde ananas en bonenrijst
makkelijk | hoofd | vlees | 12 personen | 30 min bereidingstijd (+ minimaal 2 uur marineren)   De marinade is geïnspireerd op de klassieke Jamaicaanse marinade die wordt gebruikt voor Jerk Pork. Je kunt de kip en ananas voor dit gerecht zowel op de barbecue als in de oven bereiden.
Recepten
Courgette-geitenkaastaart met pistachedressing
makkelijk | hoofd | vega | 12 personen | 40 min bereidingstijd  Een heerlijke vegetarische taart die je heel goed van tevoren kunt bereiden.
Recepten
Gegrilde zalm met avocado-tomaatsalade
makkelijk | hoofd | vis | 12 personen 30 min bereidingstijd   De salade kun je van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. De smaak gaat er alleen maar op vooruit.
Recepten
Vanillecake met Granaatappelsiroop
makkelijk | toe/zoet | 8 personen | 20 min bereidingstijd + 50 min oventijd
Recepten
Met krab gevulde courgettebloemen
uitdaging | voor | vis | 4 personen | 40 min bereidingstijd