Zelfgebakken kerstbrood met twee soorten boter

  • Lunch
  • Aantal personen: 4
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Winterse kost

Ingrediënten

250 g gezeefde patentbloem
1 dl lauwe melk
75 g boter + 25 g gesmolten boter
25 g verse gist of 7 g droge
1 tl zout
1 tl citroenrasp (potje, Baukje)
25 g witte basterdsuiker
1 klein ei
Voor de vulling
150 g gewelde rozijnen geweld in warm water
100 g gewelde gedroogde cranberry’s, of tweehanden verse
100 g dadels, ontpit en in stukjes
1 el vloeibare honing
Voor de boters
geraspte schil van anderhalve sinaasappel
3 bolletjes stemgember, fijngesneden
40 g hazelnoten, geroosterd en fijngemalen
1 el honing
250 g boter

 

BEREIDEN
Maak een deeg van de bloem, melk, 75g boter, gist, zout, basterdsuiker, citroenrasp en het ei. Kneed 10 min tot een soepel deeg en laat het 10 min op een warme plaats onder plasticfolie rijzen. Kneed de vulling door het deeg en laat nogmaals 10 min rijzen. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vorm het deeg tot een krans of ovaal en leg het op een bakplaat of in een met boter ingevette en met bloem bestrooide cakevorm van 20 cm. Laat het deeg tenslotte nogmaals 15 tot 20 min rijzen onder plastic.

Bak het brood 18 à 20 min en bestrijk het direct uit de oven met gesmolten boter. Serveer met de boters. Meng hiervoor sinaasappelrasp, gember en een snufje zout door 125 g smeerbare boter en meng de hazelnoten en de honing door de andere 125 g boter. Serveer in potjes of draai de boter in plasticfolie tot een rolletje en bewaar in de koelkast.

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Indiase koolraapkoekjes
te doen| vooraf | vega | 4 personen | 20 bereidingstijd, plus 35 min bakkenDe zachte smaak van koolraap is lekker in combinatie met pittige specerijen. Deze koekjes zijn een variant op pakoras, een Indiase snack die meestal wordt gemaakt met bloemkool en aardappel.
Recepten
Kipcurry
te doen | hoofd | vlees | 2 personen | 45 min bereidingstijd, + 1-2 uur marinerenHet specerijenmengsel voor deze curry maak je zelf en dat proef je! De saus is romig maar licht en bereid met yoghurt en amandelen.
Recepten
Quiche met prei, ricotta en gruyère
te doen | hoofd | vega | 4-6 personen | 30 min bereidingstijd, plus 30 min rusten en 45 min oventijdDe ricotta geeft de vulling een bijzondere textuur. De quiche kun je direct eten, maar lauwwarm is hij nog lekkerder.
Recepten
Warme roderijstsalade met zalm
makkelijk| hoofd | vis | 2 personen | 30 min bereidingstijdRode rijst uit de Camargue heeft een zalige, nootachtige smaak. Je kunt Camargue-rijst bij natuurvoedingswinkels en delicatessenzaken krijgen. In plaats van rode rijst kun je de salade ook met gerst- of speltkorrels maken.
Recepten
Langzaam geroosterde varkensbuik met knolselderij-peerpuree
te doen | hoofd | vlees | 4-6 personen | 20 min bereidingstijd, plus 2,5 uur oventijdVarkensbuik is eigenlijk gewoon doorregen spek. Dat klinkt misschien wat machtig, maar als je het langzaam in de oven gaart, druipt veel vet eruit en hou je een heerlijk en knapperig stuk vlees over.
Recepten
Flammkuchen
Alles wat je weten moet over tarte flambée >