Zelfgebakken kerstbrood met twee soorten boter

  • Lunch
  • Aantal personen: 4
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Winterse kost

Ingrediënten

250 g gezeefde patentbloem
1 dl lauwe melk
75 g boter + 25 g gesmolten boter
25 g verse gist of 7 g droge
1 tl zout
1 tl citroenrasp (potje, Baukje)
25 g witte basterdsuiker
1 klein ei
Voor de vulling
150 g gewelde rozijnen geweld in warm water
100 g gewelde gedroogde cranberry’s, of tweehanden verse
100 g dadels, ontpit en in stukjes
1 el vloeibare honing
Voor de boters
geraspte schil van anderhalve sinaasappel
3 bolletjes stemgember, fijngesneden
40 g hazelnoten, geroosterd en fijngemalen
1 el honing
250 g boter

 

BEREIDEN
Maak een deeg van de bloem, melk, 75g boter, gist, zout, basterdsuiker, citroenrasp en het ei. Kneed 10 min tot een soepel deeg en laat het 10 min op een warme plaats onder plasticfolie rijzen. Kneed de vulling door het deeg en laat nogmaals 10 min rijzen. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vorm het deeg tot een krans of ovaal en leg het op een bakplaat of in een met boter ingevette en met bloem bestrooide cakevorm van 20 cm. Laat het deeg tenslotte nogmaals 15 tot 20 min rijzen onder plastic.

Bak het brood 18 à 20 min en bestrijk het direct uit de oven met gesmolten boter. Serveer met de boters. Meng hiervoor sinaasappelrasp, gember en een snufje zout door 125 g smeerbare boter en meng de hazelnoten en de honing door de andere 125 g boter. Serveer in potjes of draai de boter in plasticfolie tot een rolletje en bewaar in de koelkast.

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Quiche van nieuwe aardappels met lente-ui
voor 4 personen • 1 uur bereidingstijd (+ 45 min oventijd)
Recepten
Aspergemousse met parmaham-waterkerssalade
voor 4 personen • 30 min bereidingstijd (+ 1 uur koeltijd)
Recepten
Stoofsla met doperwten en munt
voor 4 personen • 10 min bereidingstijd (+ evt 10 min doptijd)
Recepten
risotto met doperwten en tuinbonen
vegetarisch • voor 4 personen • 35-40 min bereidingstijd (+ evt 10 min doptijd)
Recepten
Soep van nieuwe aardappels met gerookte schelvis
Recepten
Warme tuinbonen- courgettesalade