Gartines maanzaadtaart

Gartines maanzaadtaart
  • Zoet
  • Aantal personen: 8
  • abrkozen , Bloem , suiker , roomboter , maanzaad , amandelen , kaneel
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Herfstbui

Ingrediënten

Voor het deeg:
265 g bloem
30 g suiker
185 g roomboter
1 ei, losgeklopt
2 à 3 el karnemelk
geraspte schil van ½ citroen
Voor de vulling:
85 g maanzaad
100 ml melk
30 g roomboter
70 g suiker
25 g geroosterde hazelnoten
30 g geroosterde amandelen
60 g gedroogde abrikozen, in heel kleine stukjes
1 vanillestokje, het merg eruit geschraapt
geraspte schil van ½ citroen
geraspte schil van ½ sinaasappel
½ tl kaneel
½ tl kruidnagelpoeder
2 eidooiers, losgeklopt
Extra: taartvorm 22 à 24 cm ø, ingevet

 

BEREIDING

Meng voor het deeg alle ingrediënten stevig door elkaar en wikkel het in plasticfolie. Leg het een uurtje in de koelkast. Maal het maanzaad in de maanzaadmolen. Breng de melk aan de kook en voeg hier alle ingrediënten voor de vulling aan toe, muv de eidooiers. Laat op een heel laag vuur 5 min koken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Verdeel het deeg in twee delen, het ene iets groter dan het andere. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Lek een stuk bakpapier op de bodem van de bakvorm. Leg als eerste de grootste deeglap in de bakvorm. Verdeel de vulling erover en zorg dat de randen vrij blijven. Leg de resterende deeglap erop en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en bak de taart 40 min in een op 180°C voorverwarmde oven.

 

TIP:
Twee linker handen? Aartslui? Bij Gartine is de taart eens in de zo veel tijd live te proeven. Kirsten heeft ons zelfs beloofd er rond de verschijning van deze ELLE Eten lekker vaak een te bakken. Gartine, Taksteeg 7, 020-3204132 – Duikelman, Ferdinand Bolstraat 68a, 020-6712230 (via www.en-garde.nl is de Porkert-molen ook online te koop.)

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Indiase koolraapkoekjes
te doen| vooraf | vega | 4 personen | 20 bereidingstijd, plus 35 min bakkenDe zachte smaak van koolraap is lekker in combinatie met pittige specerijen. Deze koekjes zijn een variant op pakoras, een Indiase snack die meestal wordt gemaakt met bloemkool en aardappel.
Recepten
Kipcurry
te doen | hoofd | vlees | 2 personen | 45 min bereidingstijd, + 1-2 uur marinerenHet specerijenmengsel voor deze curry maak je zelf en dat proef je! De saus is romig maar licht en bereid met yoghurt en amandelen.
Recepten
Quiche met prei, ricotta en gruyère
te doen | hoofd | vega | 4-6 personen | 30 min bereidingstijd, plus 30 min rusten en 45 min oventijdDe ricotta geeft de vulling een bijzondere textuur. De quiche kun je direct eten, maar lauwwarm is hij nog lekkerder.
Recepten
Warme roderijstsalade met zalm
makkelijk| hoofd | vis | 2 personen | 30 min bereidingstijdRode rijst uit de Camargue heeft een zalige, nootachtige smaak. Je kunt Camargue-rijst bij natuurvoedingswinkels en delicatessenzaken krijgen. In plaats van rode rijst kun je de salade ook met gerst- of speltkorrels maken.
Recepten
Langzaam geroosterde varkensbuik met knolselderij-peerpuree
te doen | hoofd | vlees | 4-6 personen | 20 min bereidingstijd, plus 2,5 uur oventijdVarkensbuik is eigenlijk gewoon doorregen spek. Dat klinkt misschien wat machtig, maar als je het langzaam in de oven gaart, druipt veel vet eruit en hou je een heerlijk en knapperig stuk vlees over.
Recepten
Flammkuchen
Alles wat je weten moet over tarte flambée >