Gartines maanzaadtaart

Gartines maanzaadtaart
  • Zoet
  • Aantal personen: 8
  • abrkozen , Bloem , suiker , roomboter , maanzaad , amandelen , kaneel
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Herfstbui

Ingrediënten

Voor het deeg:
265 g bloem
30 g suiker
185 g roomboter
1 ei, losgeklopt
2 à 3 el karnemelk
geraspte schil van ½ citroen
Voor de vulling:
85 g maanzaad
100 ml melk
30 g roomboter
70 g suiker
25 g geroosterde hazelnoten
30 g geroosterde amandelen
60 g gedroogde abrikozen, in heel kleine stukjes
1 vanillestokje, het merg eruit geschraapt
geraspte schil van ½ citroen
geraspte schil van ½ sinaasappel
½ tl kaneel
½ tl kruidnagelpoeder
2 eidooiers, losgeklopt
Extra: taartvorm 22 à 24 cm ø, ingevet

 

BEREIDING

Meng voor het deeg alle ingrediënten stevig door elkaar en wikkel het in plasticfolie. Leg het een uurtje in de koelkast. Maal het maanzaad in de maanzaadmolen. Breng de melk aan de kook en voeg hier alle ingrediënten voor de vulling aan toe, muv de eidooiers. Laat op een heel laag vuur 5 min koken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Verdeel het deeg in twee delen, het ene iets groter dan het andere. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Lek een stuk bakpapier op de bodem van de bakvorm. Leg als eerste de grootste deeglap in de bakvorm. Verdeel de vulling erover en zorg dat de randen vrij blijven. Leg de resterende deeglap erop en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en bak de taart 40 min in een op 180°C voorverwarmde oven.

 

TIP:
Twee linker handen? Aartslui? Bij Gartine is de taart eens in de zo veel tijd live te proeven. Kirsten heeft ons zelfs beloofd er rond de verschijning van deze ELLE Eten lekker vaak een te bakken. Gartine, Taksteeg 7, 020-3204132 – Duikelman, Ferdinand Bolstraat 68a, 020-6712230 (via www.en-garde.nl is de Porkert-molen ook online te koop.)

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Gegrilde bavette met linzen en koriandersaus
makkelijk | hoofd | vlees | 12 personen | 30-40 min bereidingstijd (+ minimaal 2 uur marineren)
Recepten
Jamaicaanse hete kip met gegrilde ananas en bonenrijst
makkelijk | hoofd | vlees | 12 personen | 30 min bereidingstijd (+ minimaal 2 uur marineren)   De marinade is geïnspireerd op de klassieke Jamaicaanse marinade die wordt gebruikt voor Jerk Pork. Je kunt de kip en ananas voor dit gerecht zowel op de barbecue als in de oven bereiden.
Recepten
Courgette-geitenkaastaart met pistachedressing
makkelijk | hoofd | vega | 12 personen | 40 min bereidingstijd  Een heerlijke vegetarische taart die je heel goed van tevoren kunt bereiden.
Recepten
Gegrilde zalm met avocado-tomaatsalade
makkelijk | hoofd | vis | 12 personen 30 min bereidingstijd   De salade kun je van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. De smaak gaat er alleen maar op vooruit.
Recepten
Vanillecake met Granaatappelsiroop
makkelijk | toe/zoet | 8 personen | 20 min bereidingstijd + 50 min oventijd
Recepten
Met krab gevulde courgettebloemen
uitdaging | voor | vis | 4 personen | 40 min bereidingstijd