Gartines maanzaadtaart

Gartines maanzaadtaart
  • Zoet
  • Aantal personen: 8
  • abrkozen , Bloem , suiker , roomboter , maanzaad , amandelen , kaneel
  • Vegetarisch
  • Slow food (minimaal 1 uur werk)
  • Herfstbui

Ingrediënten

Voor het deeg:
265 g bloem
30 g suiker
185 g roomboter
1 ei, losgeklopt
2 à 3 el karnemelk
geraspte schil van ½ citroen
Voor de vulling:
85 g maanzaad
100 ml melk
30 g roomboter
70 g suiker
25 g geroosterde hazelnoten
30 g geroosterde amandelen
60 g gedroogde abrikozen, in heel kleine stukjes
1 vanillestokje, het merg eruit geschraapt
geraspte schil van ½ citroen
geraspte schil van ½ sinaasappel
½ tl kaneel
½ tl kruidnagelpoeder
2 eidooiers, losgeklopt
Extra: taartvorm 22 à 24 cm ø, ingevet

 

BEREIDING

Meng voor het deeg alle ingrediënten stevig door elkaar en wikkel het in plasticfolie. Leg het een uurtje in de koelkast. Maal het maanzaad in de maanzaadmolen. Breng de melk aan de kook en voeg hier alle ingrediënten voor de vulling aan toe, muv de eidooiers. Laat op een heel laag vuur 5 min koken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Verdeel het deeg in twee delen, het ene iets groter dan het andere. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Lek een stuk bakpapier op de bodem van de bakvorm. Leg als eerste de grootste deeglap in de bakvorm. Verdeel de vulling erover en zorg dat de randen vrij blijven. Leg de resterende deeglap erop en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en bak de taart 40 min in een op 180°C voorverwarmde oven.

 

TIP:
Twee linker handen? Aartslui? Bij Gartine is de taart eens in de zo veel tijd live te proeven. Kirsten heeft ons zelfs beloofd er rond de verschijning van deze ELLE Eten lekker vaak een te bakken. Gartine, Taksteeg 7, 020-3204132 – Duikelman, Ferdinand Bolstraat 68a, 020-6712230 (via www.en-garde.nl is de Porkert-molen ook online te koop.)

 
 
Meer Recepten...
Recepten
Witte chocolade met lotus
Afkomstig uit het kookboek Healing Meals van Kyra de Vreeze
Recepten
Lassi met sla en citroen
Afkomstig uit het kookboek Healing Meals van Kyra de Vreeze
Recepten
Venkelsapje
Uit het kookboek Groene Sapjes van Fern Green.
Recepten
Frambozen-muntsapje
Uit het kookboek Groene Sapjes van Fern Green.
Recepten
Monstercakejes
Uit ons blad, voor Halloween op 31 oktober: griezelig lekkere skelettenkoekjes, monstercakejes en spookjesmarshmallows – zet vlug je tanden erin voordat ze jou opvreten.
Recepten
Malloween spookjes
Uit ons blad, voor Halloween op 31 oktober: griezelig lekkere skelettenkoekjes, monstercakejes en spookjesmarshmallows – zet vlug je tanden erin voordat ze jou opvreten.
Recepten
Crostini met schelvislever en zoetzure komkommer
Uit het kookboek Vis uit Blik van Bart van Olphen
Recepten
Krab met mango, avocado en gember
Uit het kookboek Vis uit Blik van Bart van Olphen.