We weten het zeker: Amsterdam is een nieuwe veelbelovende chef rijker

En in zijn restaurant aten we de allerlekkerste kip puttanesca óóit.

gerelateerd
Hallo Fryslân: 6 hotspots in Leeuwarden
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Hotspots Haarlem! 16x uit eten, lunchen en borrelen
Tijd voor burgers! 8x hamburgers eten in Den Haag
Wyers Bar & Restaurant

AMERIKAANSE CHEF SAMMY D
De naam Sammy D doet je misschien eerder denken aan die van een razendpopulaire rapper. Maar niets is minder waar. Hij is misschien niet de beste rapper (hoewel, we zijn het vergeten te vragen) een rockster is Sam DeMarco zeker. In de keuken dan welteverstaan. Proef zijn ‘chicken puttanesca’ maar.

Sammy D timmert flink aan de weg in Amsterdam. Enkele maanden geleden kende amper iemand in Nederland zijn naam. Nu begint culinair Nederland langzaamaan lucht te krijgen van de grondlegger van Wyers. En dat is zeker verdiend.

sammyd

Chef Sammy D

KLASSIEKERS MET EEN NEDERLANDSE TWIST
Sammy D is een Amerikaanse chef, die zijn sporen ruim verdiend heeft in het land van de stars en stripes. Jarenlang werkte hij voor exclusieve fine dining restaurants, maar zijn liefde voor het maken van Amerikaans comfortfood, bleef maar knagen. Wyers is daarvan het aangename resultaat. Deze chef met lef schroomt niet om de grote klassiekers flink onder handen te nemen. En dat zien we terug op de kaart. Net als zijn liefde voor oer-Hollandse producten.

BORREL
Ga je dineren bij WYERS dan hoef je voor de borrel echt niet uit te wijken. Op de kaart vinden we stuk voor stuk verrassende borrelgerechten. Sammy D is, naar eigen zeggen, groot fan van onze lokale bieren. En dat is te zien aan de zeer uitgebreide bierkaart met bijzondere Nederlandse bieren van de tap. We starten de borrel met de deviled eggs, olijven en groenten met blauwekaasdip (!). De signature borrelhap van de chef zijn de bitterballen met een twist: merg en ossenstaart. En inderdaad de bitterballen zijn fantastisch. Maar ook de chicken lollipops met Amerikaanse buffalo-saus, famous for in zijn thuisland, zijn niet te versmaden. De saus is lekker pittig, maar niet overheersend, waardoor je die heerlijke chicken lollipops nog steeds uitstekend proeft.

KLASSIEKERS MET EEN NEDERLANDSE TWIST
Niet voor niets de grote favoriet van de ober: de vitello tonnato. Ook deze klassieker weet Sammy D weer nieuw leven in te blazen door de kalfstartaar met de tonijnmayo te serveren op knapperig geroosterd brood ‘besmeerd’ met lardo (varkensvet) ingemaakt met rozemarijn.

vitello-tonnato

Vitello Tonnato

DECONSTRUCTED NIÇOISE
Sammy D is niet bang de grote klassiekers uit de keuken te tackelen. Dat blijkt maar weer als we een prachtige deconstructed niçoise geserveerd krijgen op een Delfts blauw bordje (!) met tonijncarpaccio, haricots verts, ansjovis, pittige mosterd-vinaigrette en een kwartelei on top.

 

A post shared by ELLE Eten (@elleeten) on

FINE DINING
Nog nagenietend van de niçoise geeft Sammy D nogmaals een hint naar zijn fine-dining-verleden: geroosterde rode mul op een bedje van langoustinestartaar, foam van visbouillon en schalen, venkel en tomaat. Het gerecht krijgt een extra feestelijk tintje door de bieslook die eroverheen is gestrooid als confetti, wat mooi contrasteert met de roze langoustines.

NIEUWENDIJK
Je zou het misschien niet verwachten, maar Wyers zit midden in het centrum, aan de Nieuwendijk. Het interieur is naar het ontwerp van Studio Modijefsky: industrial meets classy, oftewel een industrieel buizenplafond en classy suède banken. Een beetje zoals de gerechten zijn, stoer comfortfood, chique en klassiek gepresenteerd. In het restaurant hangt een relaxte sfeer. Mensen nippen van een cocktail aan de bar en ook later op de avond wandelen er mensen binnen om te tafelen. De bediening is vriendelijk, brengt je 'typisch Amerikaans' naar je tafel en weet alles van de kaart.

CHICKEN PUTTANESCA
Grote favoriet van de avond is de kip puttanesca. Maar niet zomaar puttanesca, puttanesca van zwartpootkip, gerookte paling, andijvie, sherry-azijn en jus. Wie weet dat puttanesca ‘op hoerige wijze’ betekent, begint meteen te tobben. Een Amerikaanse chef in Amsterdam die puttanesca serveert? Toeval? Of een grote knipoog naar de Amsterdamse Wallen? Wat het ook is, het gerecht is perfect uitgevoerd.

Puttanesca is een klassieker uit Zuid-Italië die normaal gesproken wordt bereid met ansjovis, maar Sammy D heeft gekozen voor een Nederlandse twist en serveert zijn puttanesca met de verrukkelijke gerookte paling van Frank’s Smoke House. De gerookte paling zit verstopt onder de crispy skin van de perfecte malse kip. De aal is onder de huid gegaard, waardoor je een heerlijke subtiele rooksmaak proeft. Een gerecht waarmee Sammy D Wyers in één klap op de kaart zet. Wat een verrassing!

puttanesca-wyers

Kip Puttanesca 

WOOD FIRED-GRILL
De Amerikaanse chef is gek op grill- en rooksmaken. Een woodgrill mocht dan ook niet ontbreken. We krijgen een dry aged entrecote geserveerd, inclusief grillstrepen. Vanaf onze tafel aanschouwen we het vuurspektakel. Fijn zo’n open keuken. De entrecote wordt geserveerd met gegrilde asperges, gesmolten blauwe kaas en uienringen. 

GRAND DESSERT
Was er dan niets dat tegenviel? Nee. Ook het dessert was subliem. Wat dacht je van een grand dessert van profiterole, warme chocoladesaus, roodfruit, marsmallow, vanilleyoghurt, brownie, frambozen- en passievruchtenijs?

 

A post shared by ELLE Eten (@elleeten) on

 

Sammy D bewijst dat fine dining en Amerikaans comfortfood prima samen gaan. We zijn zeer benieuwd wat deze chef nog meer in petto heeft. 

 

> WYERS BAR & RESTAURANT, Nieuwendijk 60, Amsterdam 

 

Drink jij je rode wijn altijd op kamertemperatuur? Think twice > 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO