Dit zijn de lekkerste Aziatische toko’s van Nederland

Voor het perfecte comfortvoer moet je bij de toko zijn. We tippen samen met Culinessa de lekkerste toko’s van Nederland.

gerelateerd
Michiel van der Eede opent binnenkort een zesde BAUT
Dit zijn onze favoriete restaurants van 2017
Hotspots! Leuke restaurants in Den Haag
Dit zijn de 9 beste burgerbars van Rotterdam
Getty Images: beste toko's van Nederland

Al eerder tipten we je de lijst met beste toko’s van Nederland van Indoweb, en noemden we onder de lekkerste Aziatische restaurans van Den Haag onder meer de toko’s Si Des, Soeboer en Depot Podjok – die vijf keer op rij de Zilveren Eetlepel won. Ook tipten we het onlangs geopende Café Amoi, waar je authentiek Indonesisch eet in een moderne sfeer, inclusief cocktails en een hypermodern interieur.

Foodblogger Culinessa, ofwel Vanessa Dawson, heeft zo haar eigen adresjes, die ze graag met ons deelt. Culinessa: ‘Toen mij werd gevraagd naar mijn favoriete toko’s, werd ik gelijk enthousiast. Ik kon het alleen niet bij toko’s houden, dus heb ik mijn lievelingsadresjes voor een goede Aziatische take out op een rijtje gezet.’ En zo geschiedde.

CULINESSA'S FAVORIETE TOKO'S
Op Culinessa.com schreef ik al eerder over mijn lievelingsgerechten. Bij Toko Madjoe bel ik altijd van tevoren om te vragen of ze knoflookpinda's hebben. Zoals ze die daar maken, zijn er geen betere. Ook neem ik altijd een sateetje, de Sayur is mijn favoriet en van de krokante tempeh kan ik geen genoeg krijgen. Eigenlijk vind ik er alles lekker.

> Toko madjoe, Amsterdamseweg 183, Amstelveen

Niet echt een toko; wel het benoemen waard. Je eet er heerlijke gado gado met lontong en saté van de barbecue. Je waant je bij World of Food even niet in Nederland, maar in een gezellige smeltkroes van wereldse culturen.
> Stick up Indo - World of Food, Develstein 10, Amsterdam-Zuidoost. www.stickup-indofood.nl

Voor de lekkerste Chinees-Surinaamse tjauw min rijd ik naar Rotterdam. Er is er geen betere; ik durf zelfs te wedden dat deze tjauw min moksi lekkerder is dan wanneer je er een eet in Suriname. Bestel de tjauw min met vlees erin en erop. Dubbel feestje!
> Ka Yin, Eerste Pijnackerstraat 83c, Rotterdam

Zo maak je zelf Surinaamse moksi tjauw min >

Al jarenlang zit Toko Mitra in Utrecht. Het is een zaak met genoeg gerechten om even bij te gaan zitten. Begin met een soep of een pastei; daarna een bak bami met wat je lekker vindt en tot slot de Tjendol als toetje. Zó lekker.
> Toko Mitra, Lange Viestraat 2, Utrecht, www.tokomitra.nl

Paul Toorop heeft Indonenisch voedsel met een moderne twist op de kaart staan. Ook zijn er bij Toko Toorop regelmatig specials: zo werd er een Indoburgerfestijn gehouden en maakten ze er ramensoep à la topchef David Chang voor de gasten.
> Toko Toorop, Abraham Kuyperlaan 112b, Rotterdam, www.tokotoorop.nl

De lekkerste ramensoep van Amsterdam eet je hier >

Verstopt bij het Waterlooplein zit deze Aziatische parel. Ze serveren er de lekkerste lycheemojito ever, hebben een too die for matcha cheesecake op het menu en de saté kambing die ik er at is zo mals dat ik er eens in de zoveel tijd gewoon heen móet. En hoera, sinds kort doen ze ook aan take-out.
> Woo Bros, Jodenbreestraat 144, Amsterdam, www.woobros.nl

De mannen achter Jacobsz Amsterdam zweren bij Toko Dapur in Noordwijkerhout. Volgens hen is alles er lekker, maar moet je de gestoofde aubergine (semur terong), krokante tempeh, ajam lapis (kip cashew) en droge rendang vooral geproefd hebben.
> Toko Dapur Indonesia, Havenstraat 14, Noordwijkerhout

Zelf saoto maken doe ik zelden. Waarom? Omdat ze bij Warung Mini de allerlekkerste saotosoep maken, namelijk de Surinaamse variant van saoto. Ook de baka bana's zijn er heerlijk. En als je er toch bent, neem dan ook meteen de loempia.
> Warung Mini van Wou, Van Woustraat 19, Amsterdam, www.warungmini-vanwou.nl

Via via hoorde ik over deze foodtruck. De satés met lontong schijnen er zo lekker te zijn dat je er aan één niet genoeg hebt. En hou je wel van een beetje hitte in de keuken, neem dan vooral ook de hete sambal. Je vindt Saté Bar Charley op donderdag en zaterdag op de Dappermarkt in Amsterdam.
> Saté Bar Charley, Dappermarkt, Amsterdam

Onlangs geopend: de nieuwste hotspots van Amsterdam >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO