20x Hotspots Barcelona: ga langs bij deze restaurants voor ontbijt, lunch, borrel en diner

Dat Barcelona een eetparadijs is, hoeven we je niet te vertellen. Maar er komt vrijwel dagelijks nieuw lekkers bij. Gelukkig weet Pauline Egge van travelblog Petite Passport precies wat nu de veertien restaurants zijn die we niet mogen missen, wijst Mark Cloostermans in zijn The 500 Secrets of Barcelona ons op de best tapas in town en weten we zelf ook nog een zevental favorieten te noemen.

gerelateerd
Dit zijn onze favoriete restaurants van 2017
Hotspots! Leuke restaurants in Den Haag
Dit zijn de 9 beste burgerbars van Rotterdam
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018

Niño Viejo

El Nacional

Facebook Flex & Kale

Facebook Toto

Facebook Federal Café

Francesc Guillamet

Facebook Grupo Tragaluz

Baluard Bakery. Foto door Asador De Burgos

El Xampanyet

Getty Images - Hotspots Barcelona
1 / 10

Niño Viejo en Hoja Santa

In elBarri: twee Mexicaanse restaurants onder één dak. Chef Paco Méndez buigt zich bij Hoja Santa over fine dining-gerechten en bij het meer laagdrempelige Niño Viejo over ceviche, taco’s en quesadilla’s. Wat je hier zeker moet bestellen: de ceviche met cactus, tomaten en kaas.

Niño Viejo en Hoja Santa, Avenida Mistral 54, Barcelona

 

El Nacional

Geen typisch Spaanse overdekte markt, maar een hal vol restaurants, het een gespecialiseerd in vis, het ander in vlees. Je kunt er naartoe voor oesters met champagne bij de oesterbar, of voor een koffie – en je verbazen over de schoonheid.

> El Nacional, Passeig de Gràcia 24, Barcelona

Flax & Kale

Bij Flax & Kale draait alles om gezond flexetarian eten. Daarom is 80 procent van wat er op de kaart staat plantaardig en 20 procent vis. Er wordt duidelijk aangegeven wat de glutenvrije gerechten zijn. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in gegrilde watermeloen met geitenkaas en tagliatelle met spirulina, zalmblokjes en pesto gemaakt van kool. Het interieur is ook een vermelding waard: prachtig, met een fijne open binnenplaats op de eerste verdieping.

> Flax & Kale, Carrer Tallers 74b, Barcelona

Toto

Wij snappen wel dat Bono hier komt dineren als hij in Barcelona komt optreden met U2; alles op de kaart van dit Italiaanse restaurant is even lekker. Elk seizoen is er een nieuw tasting menu, waarop afgelopen zomer bijvoorbeeld gazpacho van kersen stond. Het vleesgerecht tartar de solomillo was uitmuntend en los van de appeltaart
is ook de lemon cake een aanrader.

> Toto, Carrer Valencia 246, Barcelona

Federal Café

Het ultieme brunchadres in Barcelona is Federal Café in de gezellige wijk Sant Antoni. Neem een groene smoothie met een gebakken eitje of een goed gevulde sandwich. Met wat geluk gaan de ramen open en kijk je uit op het levendige straatbeeld van Barcelona. Onlangs ging een tweede vestiging open in een zijstraat van de toeristische Ramblas.

> Federal Café, Carrer Parlament 39, Passatge de la Pau 11, federalcafe.es

Disfrutar

De drie chefs die hier de leiding hebben werkten jaren voor elBulli. Nu runnen ze twee restaurants: Compartir even verderop in Cadaqués, en Disfrutar in Barcelona. Hier ga je naartoe om te genieten (disfrutarbetekent dat ook) van de ene na de andere smaaksensatie van twee uitgebreide menu’s.

> Disfrutar, Calle Villarroel 163, Barcelona

Pez Vela

Pez Vela heeft twee usp’s. Het eerste is de setting: je zit hier direct aan het strand van Barcelona en kijkt uit over de Middellandse Zee. Daarnaast is
het dé plek voor paella. Met groenten, gamba’s of kreeft.

> Pez Vela, Paseo de Mare Nostrum 19 – 21, Barcelona

Baluard Bakery

Op elke hoek van de straat vind je een bakkerij. Een van de beste is de Baluard Bakery, dat bewijzen de rijen voor de deur in het weekend. Er zijn er twee: een in Barceloneta en een op de begane grond van het Praktik Bakery Hotel, een hotel dat het hele concept heeft opgehangen aan de bakkerij. Om de hoek van de statige avenue Passeig de Gràcia.

> Baluard Bakery, Carrer del Baluart 38, Provença 279, Barcelona

De hidden secrets van Mark Cloostermans

Bar Cañete
Hier kun je kiezen voor de rode of de blauwe zone: aan de bar (blauw) krijg je razendsnel je tapas, maar gaan ze er ook van uit dat je ze in navenant tempo inneemt. In de rode hoek, kun je aan een tafeltje lekker de tijd nemen. En dat is beslist de moeite waard: we noemen een tartaar met wasabi, een artisjokkentortilla... Deze bar heeft een prettige sfeer – hij is modern, maar past ook uitstekend in de Raval-buurt, die erg in opkomst is.

> Bar Cañete, Carrer de la Unió 17, Barcelona

Gata mala
Standaard tjokvol, schreeuwende barvrouwen, een wisselend tapasmenu dat op de muur gekalkt staat – wat is er níet leuk aan deze wilde meid van een bar? Daarnaast is het Gràcia-district met zijn Parijse elan een bij toeristen ondergewaardeerd gebied. Reden te meer om eens de metro te pakken, die kant op.

> Gata mala, Carrer de Rabassa 37, Barcelona 

Cañota
Bar Cañota belooft zijn gasten het ‘Nirtapa’. En er valt genoeg te proberen, eer je daar belandt. Op het 34 pagina’s tellende menu zijn de gerechten gesor- teerd per regio of land. Probeer hier de navajites (scheermesjes) of de huisvariant van de ensaladilla rusa.

> Cañota, Carrer de Lleida 7, Barcelona

El Xampanyet
Xampanyet is een zoetige, licht mousserende wijn die dit huisje aanbeveelt bij zijn tapas: olijven, worstjes, ansjovis, het puurdere werk. De bar is bijna een eeuw oud, en een charmant en betrouwbaar adres.

> El Xampanyet, Calle de Montcada 22, Barcelona 

Quimet & Quimet
Dit barretje met de afmetingen van een studentenkamer (ga er niet van uit dat je een van de twee tafeltjes zult bemachtigen) biedt uitstekende montaditos: tapastorentjes. Het ziet er hier uit als de doorsnee-tapasbar, maar schijn bedriegt: het eten is vele malen beter.

> Quimet & Quimet, Carrer de la poeta Cabanyes 2, Barcelona 

Deze hotspots komen uit het boek van Mark Kloostermans: 500 hidden secrets of Barcelona.

markkloostermans

Citytrip Sevilla op de planning? Hier eet je de beste tapas >
Of bezoek deze top 5 beste tapasrestaurants in Valencia >

Nog wat extra tips van de redactie

Cal Pep
Cal Pep lijkt net een kleine bar, maar achterin schuilt een heuze tapashemel. Je krijgt geen kaart, gaat zitten en zegt bij elke ronde of je nog mee doet of niet. Leuk verassingseffect en ze serveren hele lekkere wijnen.

> Cal Pep, Placa des Olles 8, Barcelona

La Bona Sort
Je eet bij La Bona Sort lekkere tapas in een fijne binnentuin.

> La Bona Sort, Calle Carders 12, Barcelona

Casa Lolea
Bij Casa Lolea drink je huisgemaakte sangria uit leuke flessen, en je eet er verrukkelijke truffelrisotto.

> Casa Lolea, Sant Pere Mès Alt 49, Barcelona

FOC
Hier eet je Mexicaans, nacho's en burrito's. Lekker!

> FOC, Passeig Joan de Borbó, Barcelona

Bar Mut
Bar Mut is wat chiquer en qua prijs voor de iets grotere portemonnee. Reserveer op tijd want het zit altijd vol.

> Bar Mut, Pau Claris 192, Barcelona

La Paradeta
Het visrestaurant waar je in de rij voor staat samen met de Barcelonezen. Verwacht geen luxe maar wel de lekkerste vis die je in tijden hebt gegeten.

La Paradeta, Carrer Comercial 7, Barcelona

Brunch & Cake
Of je nou zin hebt in een hartige salade in de morgen of zoete pancakes in de avond, bij brunch en cake kan het allemaal. Eten wordt er bereid volgens grootmoeders recept: langzaam en met liefde.

> Brunch & Cake, Carrer Enric Granados 19, Barcelona

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO