Dit zijn de favoriete restaurants van de chefs van Merkelbach

In restaurant Merkelbach in het Amsterdamse park Frankendael koken Geert Burema en Marc Wunderink volgens de Slow Food-gedachte. Dat betekent hier niet per se langzaam, maar vooral lekker, puur en eerlijk. Met duurzaam geproduceerde, regionale en seizoensgebonden producten. Maar waar en wat eten de chefs zelf eigenlijk het liefst?

gerelateerd
7x plekken om Poké bowls te eten
Onze zes favoriete restaurants voor dimsum in Amsterdam
Bijzonder: Circl is hét restaurant van de toekomst

PIANETA TERRA

Ons favoriete Italiaanse restaurant in Amsterdam is ook aangesloten bij Slow Food. Ze koken bij Pianeta Terra met biologische ingrediënten en bakken hun eigen brood. Ook de pasta is huisgemaakt. Wij nemen altijd het menu van de chef en laten ons verrassen.
> Pianeta Terra, Beulingstraat 7, Amsterdam

Dit zijn de favoriete restaurants van de mannen van de Scheepskameel >

DE VELDKEUKEN
Op het landgoed Amelisweerd in Bunnik vind je bakkerij, traiteur en restaurant de Veldkeuken. Hier bakt René op traditionele wijze ontzettend lekkere broden van Nederlandse graansoorten. Het brood krijgt tijd om te rijzen en dat komt de smaak ten goede. Het roggebrood van Sint Jansrogge is mijn favoriet, we serveren het ook graag bij Merkelbach. In het restaurant in het koetshuis eet je biologische gerechten, met ingrediënten uit de historische moestuinen van het landgoed.
De Veldkeuken, Koningslaan 11a, Bunnik

SALONE DEL GUSTO
Dit internationale voedselevenement van Slow Food vindt iedere twee jaar plaats in Turijn. Je kunt er kennismaken met het gedachtegoed van Slow Food, proeven van Slow Food-producten maar ook workshops of lezingen volgen. En heel lekker eten, dus.
> Salone Del Gusto, Turijn, Italië 

En hier vind je de chefs van Jacobz als zij uit eten gaan >

AL GATTO NEGRO 
Als we dan in Turijn zijn voor de Salone del Gusto, eten we bij Al Gatto Nero. Het is een van de oudste familierestaurants van Turijn. Als je de deur opent waan je je in het decor van een James Bond film, het eten is geweldig, en vergeet de wijn uit eigen kelder niet’. 
> Al Gatto Nero, Corso Filippo Turati 14, Turijn, Italië

SMAK PEULVRUCHTEN
De familie Smak uit Lutjewinkel in West-Friesland teelt peulvruchten. Dat doen ze op traditionele wijze, waarbij de verse boontjes aan de lucht gedroogd worden op speciale ‘ruiters’; een soort piramide van stokken. De citroenboon is onze favoriet. Klein, zachtgeel van kleur en de smaak neigt naar die van witte bonen.
> Smak Peulvruchten , Mientweg 82, Lutjewinkel

Chef-kok Michael Wolf van Wolf Atelier eet graag hier >

DE LINDENHOFF
Dirco en Joelle runnen de boerderij van de Lindenhoff in Baambrugge, waar ze zorgen voor de runderen, varkens en schapen. Die hebben een fijn leven met goede voeding en genoeg buitenlucht. Dat proef je natuurlijk. In Merkelbach hebben wij altijd rundvlees van hun Franse Gasconne runderen op de kaart staan. Dat kun je ook kopen in de webshop of in de winkel van de Lindenhoff‘.
> De Lindenhoff, Rijksstraatweg 21, Baambrugge

KAASBOERDERIJ CAPTEIN
De boeren goudse oplegkaas is een kaas die traditioneel wordt geproduceerd in het Groene Hart. Hij wordt gemaakt van rauwe melk en minimaal twee jaar op houten planken ‘opgelegd’. De tijd geeft de kaas een volle complexe smaak. Bij de familie Captein in Zoeterwoude koop je deze kaas in hun winkel aan huis, waarna je ook meteen de koeien even kunt begroeten.
Kaasboerderij Captein, Weipoortseweg 29b, Zoeterwoude

En dit zijn de favorieten van Joris Bijdendijk van RIJKS >

IMKERIJ HORTENSIUS
Op het dak van restaurant Merkelbach hebben we een aantal bijenkasten staan. Zo helpen we de bedreigde bijen een beetje en ze leveren ons natuurlijk heerlijke honing. Henk Hortensius is de imker die de honing voor ons oogst. Hij verkoopt ook honing en je kunt een bijencursus bij hem volgen.
> Imkerij Hortensius

BOCCA KOFFIE
Niet alleen verkopen ze bij Bocca heel erg lekkere koffie, het is ook een bijzonder bedrijf. Ze kopen alleen goed geproduceerde koffie in voor een eerlijke prijs. Omdat vers gebrande koffie het lekkerst is, branden ze dagelijks. Je koopt de koffie ongemalen, zodat de smaak het best behouden blijft. Ze trainen ook barista’s, zo zijn we nu bezig met het trainen van een aantal vluchtelingen die daarna bij ons in het restaurant komen werken.
> Bocca, Kerkstraat 96, Amsterdam

Tekst: Floor Beckers

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO