Deze twee ‘nieuwe’ specerijen móet je proberen

ELLE Eten ontdekt twee bijzondere specerijen in Habesha, een Ethiopische winkel in Rotterdam: korerima en fasika.

gerelateerd
Dit zijn onze favoriete restaurants van 2017
Hotspots! Leuke restaurants in Den Haag
Dit zijn de 9 beste burgerbars van Rotterdam
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Fotografie - Marjanne Wilmink

Snel en goedkoop op wereldreis? Ga een paar uur naar de omgeving van de West-Kruiskade en 1e Middellandstraat in Rotterdam en stap om de tien meter een andere wereld binnen. Naast de bekende buitenlandse diversiteit in restaurants en winkels is Habesha een van de meest exotische winkels in de straat. Hier verkoopt eigenaar Anwar Jaber producten uit Ethiopië en Eritrea. De buit van ELLE Eten: twee ‘nieuwe’ specerijen.

Nog meer eetplekken op de West-Kruiskade? > 

KORERIMA
Korerima wordt ook wel 'nep' kardemom genoemd of Ethiopische kardemom, maar is zeker niet te verwarren met de bekende Indiase groene kardemomzaden. Korerima ziet eruit als zwarte peperkorrels, heeft tonen van anijs, kardemom en is licht peperig. Waar je deze pittige specerij voor kunt gebruiken? Waarvoor niet? Denk bijvoorbeeld aan ongeveer alle Aziatische en Arabische gerechten. Maar wat let je om de korrels te kneuzen en ze over een zomerse salade te strooien, zoals een frisse watermeloensalade met feta en olijven?

FASIKA
Een echte 'hot mama' is fasika zeker: een kruidenmengsel van drie verschillende chilipepers met komijn, basilicum, gember, fenegriek, nootmuskaat, zout en korerima. Laat je niet misleiden door alle andere ingrediënten, fasika is vooral een heel heet chilipoeder. De andere specerijen voegen extra smaak toe. 'In Ethiopië gebruiken we fasika in als ons eten', aldus Habesha-eigenaar Anwar Jaber. Eén snufje in je groene smoothie, olijfoliedip of humus geeft extra bite. Een snufje of twee in al je gerechten en de zon gaat schijnen. Spicy eten was nog nooit zo gemakkelijk!

> Habesha Store, 1e Middellandstraat 86a, Rotterdam

Tekst: Marjanne Wilmink.

Hier eet je de lekkerste Turkse pizza's en dolama's van Rotterdam >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO