ZOEK

Uit eten? Restaurants in Drenthe waar je wil zijn!

Uit eten in Drenthe? We tippen een paar fijne restaurants. Oa door: Jacques Hermus.

gerelateerd
Tijd voor sushi! En hier eet je de beste van Amsterdam
7x bijzondere restaurants voor meer dan alleen eten
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Dit zijn de nieuwste hotspots van Rotterdam - 2018

Instagram Rikus

Bitter & Zoet

Lady's Blue

Foto via website De Groene Lantaarn

Bij Jaap
1 / 5

Rikus

Voor wie het hardcore stadsleven wilt ontvluchten om het buitenleven te omarmen, vindt bij Rikus een oase van rust. Dit hotel ligt namelijk in de kop van Drenthe en wordt omringd door natuurschoon. Je kunt er in alle rust detoxen en één worden met 30.000 hectare aan natuurlandschap.

EEN AANWINST VOOR DRENTHE
Rikus opende op 19 februari 2015 zijn deuren als hotel. Het restaurant zit in het oude woonhuis van de boerderij. Tussen de twee grote melkschuren, die zijn opgeknapt als hotel en groentekas, ligt het terras.

WAT EET JE BIJ RIKUS?
Hamburger als lunch? Het vlees komt van een paar weilanden verderop. En wat dacht je van een salade met witvis, of een plankje met allerlei verschillende happen, vlees, vis, groente, ingemaakt en opgeleukt met eetbare bloemen, ook van het land.

Als dessert gaan we voor verse hangop met ijs, meringue en bessen. Alles wordt bij Rikus verbouwd, live geplukt uit de moestuin, ingemaakt en zelfs geslacht en dat proef je terug.

GAAN?
Naast het waanzinnige uitzicht, kun je bij Rikus varen, goed wandelen, fietsen en relaxen in ’t veld.

> Rikus, Hoofdstraat 10, Eext, Drenthe

Bitter & Zoet

Door: Jacques Hermus
Mooiste culi-plek: Veenhuizen. In de oude ‘gevangeniskolonie’, door UNESCO genomineerd als werelderfgoed, brouwen de zware jongens van Maallust hun speciaalbieren, maken de kaasmakers van Kaaslust in de gerestaureerde zuivelfabriek bijzondere kazen en kun je streekproducten proeven bij restaurant Bitter & Zoet. En dan zijn er ook nog culinaire seizoensmarkten.

> Bitter & Zoet, Hoofdweg 140, Veenhuizen, Drenthe 

De Kruidenwei

Door: Jacques Hermus

De lekkerste kaas van Nederland is volgens ons Lady’s Blue van geitenboerderij De Kruidenwei uit Nooitgedacht. Een blauwschimmelgeitenkaas die werd uitgeroepen tot beste kaas van het land.

> Veldweg 8, Nooitgedacht, dekruidenwei.nl 

De Groene Lantaarn

Door: Jacques Hermus
‘Uit turf, jenever en achterdocht is de Drent gewrocht’ gaat het gezegde, maar de Drenten zijn culinair hun roggebrood en bruine bonen ver
voorbij – hoewel ze die nog wel in ere houden. En daarmee zijn ze eigenlijk weer helemaal hip. Een mooi restaurant is de Groene Lantaarn in Zuidwolde. Niet alleen omdat het twee Michelinsterren heeft, maar omdat het echtpaar Jarno Eggen en Cindy Borger in de verbouwde boerderij op elk bord culinaire gastvrijheid uitstralen.

> Hoogeveenseweg 17, Zuidwolde, degroenelantaarn.nl

Bij Jaap

Bij Jaap ontving 12 punten van Gault & Millau 2017 als beste nieuwkomers. De verwachting zijn daarom hoog, maar je zal hoogstwaarschijnlijk niet teleurgesteld worden. Trijntje ontvangt je met open armen en Jaap bestiert de keuken. Op naar Assen!

> Bij Jaap, Markt 17, Assen, Drenthe

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO