ZOEK

13 tips voor een culinair weekendje weg in Nederland

Waar het gastronomisch genieten is in alle rust.

gerelateerd
Tijd voor sushi! En hier eet je de beste van Amsterdam
7x bijzondere restaurants voor meer dan alleen eten
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Dit zijn de nieuwste hotspots van Rotterdam - 2018

Liefdegesticht

Oortjeshekken

Facebook De Jufferen Lunsingh

Villa Augustus

De Librije

Château Neercanne

Foto's Marc van Praag, Mitchel van Voorbergen

Foto: S. Kapitonov

Restaurant Bij Jef

Restaurant Rikus

Restaurant Hemingway
1 / 13

Hotel Blue

Bij Hotel Blue heb je álles: comfort, gastvrijheid, dynamiek en keuze uit vier verschillende eet- en drinkplekken waar je op je sloffen heen kunt - bij wijze van, dan.

HOTEL BLUE
Hotel Blue heeft de charme van een negentiende eeuws pand, met de luxe en het design van het heden. De dertig hotelkamers en het longstay appartement zijn strak en hip, maar ook toegankelijk: of je nu een wereldreiziger bent of een dagjesmens, bij Hotel Blue voel je je thuis.

Nog meer hotspots! 17x eten in Nijmegen >

JULIETTE
De begane grond van Hotel Blue is het domein van Juliette. In de Juliette Salon de Thé & Lounge kun je terecht voor taart en thee. Voor een wereldse lunch, diner of snacks bezoek je Restaurant Juliette’s Cosina en een borrel drink je in Juliette’s Blue Bar. Een paar deuren verderop vind je Global Food & Fish Restaurant MANNA. Daar vind je een seafood bar en bassins met verse vis, oesters, kreeften en schelp- en schaaldieren. De mooiste mag je er zelf uitpikken.

> Hotel Blue, Oranjesingel 14-20, Nijmegen

> Manna, Oranjesingel 2C, Nijmegen

Strandhotel & Pure C

Het Strandhotel en Pure C zijn op en top Zeeland: Zeeuwse smaken en slapen aan zee.

HET STRANDHOTEL
Bovenop de duinen in het hart van Cadzand-Bad kijk je vanuit je hotelkamer in het Strandhotel ver uit over de Noordzee. Met zo’n uitzicht is de wellness en het overdekte zwembad bijna overbodige luxe. 

RESTAURANT PURE C
In het Strandhotel huist ook Pure C, waar je ondanks de grote ramen door het eten heel even vergeet dat je op die mooie plek in de duinen zit. Met Pure C zette Sergio Herman een zaak op waar hij zelf zou willen eten. Hij zette zijn steunpilaar Syrco Bakker aan het roer in de keuken, met succes. Samen verdienden ze een jaar na de opening al een Michelinster. Je proeft er Zeeuwse smaken met Mediterrane invloeden - al met al een ode aan Zeeland.

> Strandhotel & Pure C, Boulevard Wielingen 49, Cadzand

Hotel Nassau en Liefdegesticht

Met de opening van Hotel Nassau kreeg Nassaustad Breda zijn eerste vijfsterrenhotel. En daar hoort natuurlijk een passend restaurant bij.

HOTEL NASSAU
In de drie voormalige herenhuizen en de Neogotische kapel staat de luxe van hotel Nassau in groot contrast met hoe het er vroeger was. Waar voorheen zusters en wezen woonden, baad en slaap je nu in luxe. Althans, slapen… de leus van het hotel luidt: voor wie alles uit het leven wil halen, is slapen een zonde. En daarom zijn er hemelse kamers, zondige feesten en een engelachtige bediening.

Bezoek ook één van deze leuke plekken voor ontbijt, lunch, borrel of diner in Breda >

LIEFDEGESTICHT
Bij Liefdegesticht, het restaurant dat het verlengde is van Hotel Nassau, wordt goed eten verheven tot een religie. Je zit er in een moderne glazen uitbouw, en zodra het weer het toelaat op het terras aan de haven. Het eten is er eenvoudig, maar vergeet niet dat sterrenchef Bart Klomp er aan het roer staat.

> Hotel Nassau & Liefdegesticht, Nieuwstraat 23, Breda

Oortjeshekken

Bij Oortjeshekken is het een af- en aanlopen van mensen van heinde en verre.

HOTEL OORTJESHEKKEN
Pal op de dijk, middenin het mooie natuurgebied De Gelderse Poort, ligt Hotel-Restaurant Oortjeshekken. In het traditionele logement heerst de ultieme huiskamersfeer, waar niet alleen gasten naartoe komen voor een wandelweekendje in de Ooijpolder of heuvelrug, maar ook dagjesmensen uit het nabije Nijmegen, of buren van nog dichterbij voor hun dagelijkse kop koffie.

RESTAURANT OORTJESHEKKEN
Een uitgebreid Oortjeshekkenontbijt, een Oortjeshekkenlunch of een à la carte diner: in het restaurant van het hotel kun je de hele dag door terecht. Niet overdreven, ook niet chic, maar gewoon lekker. En alles huisgemaakt, of speciaal voor het restaurant uit andermans keuken. Zoals oma’s appeltjes, die worden dus door oma gemaakt.

> Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooij

De Jufferen Lunsingh

Ultieme rust en een historie die tot de verbeelding spreekt: bij de Jufferen Lunsingh zie je de dames nog breien in het raamkozijn en ruik je de worst boven de haard.

HOTEL DE JUFFEREN LUNSINGH
Op het landgoed is het alsof je bij je oma op bezoek gaat en in de traditionele herenboerderij, die vernoemd is naar de vijf vrijgezelle dames die er ooit woonden, voel je je direct thuis. Ben je het daarbinnen even beu, dan maak je gewoon een reeënwandeling. Want daar barst het van in Drenthe.

RESTAURANT DE JUFFEREN LUNSINGH
Al is de boel er wat ouderwets, de keuken is dat allerminst. Koken, dat kunnen ze bij De Jufferen Lunsingh wel. Zo vangen en roken ze de vis met eigen handen en wordt er zelfs een ham van het huis gemaakt: de Coppa di Westervelde, met vlees van eigen vee. Je eet er een goede, seizoensgbonden maaltijd, voor een goede prijs.

> De Jufferen Lunsingh, Hoofdweg 13, Westervelde

Gezond bezig? Met deze tips eet je ook gezond buiten de deur >

Villa Augustus

Villa Augustus is een mengelmoesje van vanalles. Eclectische kamers, een eclectische keuken, middenin een moestuin.

HOTEL VILLA AUGUSTUS
Het hotel van Villa Augustus bevindt zich in de voormalige watertoren van Dordrecht, waar je in elke kamer gegarandeerd mooi uitzicht hebt. Twee kamers zijn het bijzonderst: de Lantarenkamer ligt in het puntje van de toren en de Giardino Segreto moet je zoeken in de geheime tuin.

RESTAURANT VILLA AUGUSTUS
In het oude pompgebouw is het restaurant gevestigd. Het ligt middenin de groentetuin, wat resulteert in een keuken met eigen producten. Maar in het restaurant wordt ook gekookt met biologische ingrediënten uit de streek en geëxperimenteerd met moois van verder over de landsgrenzen. In de ochtend gaat de met essenhout gestookte oven aan, waar gerechten van vis tot pizza uit verschijnen.

> Villa Augustus, Oranjelaan 7, Dordrecht

De Librije

Wie naar de Librije in Zwolle gaat, doet dat in eerste instantie voor het eten. Maar het hotel is ook niet mis.

LIBRIJE’S HOTEL
Bij de Librije draait het om passie, passie voor gastronomie, maar ook voor gastvrijheid. Je overnacht er in één van de negentien kamers met elk een eigen karakter, waar er een butler tot je dienst staat en je zelfs een eigen taxi tot je beschikking hebt. Bijzonder: celdeuren, tralies en het cachot verraden dat het hotel ooit een vrouwengevangenis was.

Deze restaurants kregen, hielden of verloren hun Michelinster in 2017 >

RESTAURANT DE LIBRIJE
Wie opgroeit waar de vissen zelf gevangen worden, de kruiden zo uit de tuin geplukt zijn en de cantharellen daar omheen groeien, ontwikkelt vanzelf een liefde voor eten uit de regio. Jonnie en Thérèse Boer koken zonder poespas en combineren je diner perfect met aansluitende wijnen. In 1993 verdienden ze daarmee hun eerste Michelinster, sinds 2004 houden ze vast aan maar liefst drie daarvan.

> De Librije, Spinhuisplein 1, Zwolle

Kruisherenhotel Maastricht en Château Neercanne

Een weekend Maastricht vol historie en keukens die op eigen beurt geschiedenis schrijven.

KRUISHERENHOTEL MAASTRICHT
Slapen in een voormalig kloostergebouw, een poortwachterswoning of in een knap staaltje moderne architectuur; bij Kruisherenhotel Maastricht heb je het voor het kiezen. Zowel de historische kamers als de kamers in het moderne Casa Nova zijn voorzien van eigentijds design en komen om van luxe.

CHÂTEAU NEERCANNE
Bij het Kruisherenhotel hoort Kruisherenrestaurant Maastricht, dat zich in het schip van de kerk bevindt en is beoordeeld met twaalf punten van Gault Millau. Maar maak tijdens je weekendje Maastricht ook zeker tijd vrij voor een uitstapje richting Château Neercanne, een prachtig historisch terrassenkasteel dat niet voor niets de titel draagt van meest romantische restaurant van Nederland én sinds 1986 een Michelinster bezit.

> Kruisherenhotel Maastricht, Kruisherengang 19-23, Maastricht

> Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht

Parc Broekhuizen en restaurant Voltaire

Ooit woonhuis van vele welgestelde bewoners, nu thuis voor wisselende gasten en haute cuisine. Parc Broekhuizen is één van de vele schoonheden van de Utrechtse Heuvelrug.

HOTEL PARC BROEKHUIZEN
Parc Broekhuizen is een koetshuis, boerderij en oranjerie, allemaal verstopt in één groen park. De suites zijn een mooie combinatie van klassiek en modern design en zitten vol verrassingen. Zo kun je je ligbad zomaar middenin de kamer aantreffen.

RESTAURANT VOLTAIRE
Topchef Marco Westmaas is sinds eind vorig jaar hard op weg Parc Broekhuizen weer in volle glorie te herstellen. In restaurant Voltaire kookt hij op chic en wordt het haute cuisine diner naar alcoholvrije wens zelfs vergezeld door advies van een heuse theesommelier. Maar er staat meer op de planning. De oude boerderij op het landgoed wordt momenteel omgetoverd om komende lente te openen als The Yard. Denk: lange tafels, hartje natuur, boerenruig voedsel op houtskool.

> Parc Broekhuizen & Restaurant Voltaire, Broekhuizerlaan 2, Leersum

Hotel blooming en restaurant Vigor

Bij blooming in Bergen kom je tot rust, op maar liefst drie verschillende plekken. blooming Beach, Landgoed het Hof en blooming Bergen. De laatste twee bezochten we. We sliepen in het hotel dat midden in het bos zit. Vanuit je hotelkamer kijk je uit op lange bomen en veel natuur. Een duik in het zwembad en het diner in restaurant Vigor doen absoluut ontspannen. Na een fietstocht werden nog meer zen op het landgoed. 's Zomers brengen we met liefde een bezoek aan het strand. 

RESTAURANT VIGOR
Bij Vigor draait het een beetje om je gezondheid. Lekker eten, maar wel bewust, is het motto. Dat alles gebeurt in huiselijke sfeer. De kok stopt een rits aan biologische ingrediënten in de houtoven om vervolgens te serveren op jouw bord. Kinderen die iets te vieren hebben mogen een eigen pizza samenstellen die ook weer in dezelfde houtoven verdwijnt.

> Hotel blooming & Restaurant Vigor, Duinweg 5, Bergen

Hotel en restaurant Bij Jef

Uitwaaien op het strand, wegdromen in een luxe suite en culinair genieten, dat doe je Bij Jef in het Texelse Den Hoorn.

HOTEL BIJ JEF
Op de bovenverdieping van een voormalige pastorie in de dorpskern vind je twaalf moderne designsuites. Bij Jef begint je dag als foodliefhebber al fantastisch: Jef’s ontbijt bestaat uit meerdere originele gangen, Texelse lekkernijen, vers fruit en zelfs een glaasje bubbels. Gewoon omdat het kan.

RESTAURANT BIJ JEF
Na ervaring op te hebben gedaan in verschillende sterrenrestaurants besloot Jef Schuur op zijn 25e voor zijn eigen droom te kiezen. In het restaurant van het hotel dat hij samen met SVH Meestergastvrouw en sommelier Nadine opzette, kookt hij met voornamelijk lokale producten, op een wereldse manier. Zijn keuken is één groot contrast, maar perfect in balans.

> Bij Jef, Herenstraat 34-36, Den Hoorn, Texel

Ook de moeite waard: 7 restaurants op Texel >

Landhuis Hotel Restaurant Rikus

In de kop van Drenthe, in een typisch esdorp tussen het groen, vind je Landhuishotel Restaurant Rikus.

LANDHUISHOTEL RIKUS
Landhuishotel Rikus is kleinschalig, maar ruim met acht kamers, een familiekamer en een hotelappartement. Elke kamer heeft een ander karakter, maar hetzelfde prachtige uitzicht.

RESTAURANT RIKUS
In het restaurant wordt stadse stijl prima gecombineerd met de warmte van het platteland. De koks bij Rikus koken met kakelverse ingrediënten uit de omgeving, waaronder uit eigen groentetuin. Op het terras en in de tuin lunch en dineer je heerlijk buiten, maar ook binnen merk je dat je middenin het groen zit door de enorme ramen van het restaurant.

Lees hier meer over onze culinaire beleving bij Rikus >

> Rikus, Hoofdstraat 10, Eext

Hotel de Draak en restaurant Hemingway

Restaurant Hemingway en Hotel de Draak liggen aan het gezellige stadsplein middenin het centrum van Bergen op Zoom. De sfeer is er authentiek en klassiek, wat zich ook uit in het interieur.

HOTEL DE DRAAK

Hotel de Draak is het oudste hotel van Nederland, het staat al ruim zeshonderd jaar prominent op de markt. Je gaat er een stapje terug in de tijd, maar wel zónder de luxe van het heden te hoeven missen. Monumenten als het Markiezenhof, de Peperbus en het Ravelijn liggen om de hoek. Een onontdekte parel, dat Brabantse Bergen op Zoom.

RESTAURANT HEMINGWAY
Dat chef-kok Sander Doggen met zijn team een BIB Gourmand won voor restaurant Hemingway is niet gek. Doggen komt bij sterrenrestaurants de Zwaan in Etten-Leur, Da Vinci in Maasbracht, Mijn Keuken in Wouw vandaan en liep stage bij het beste restaurant van de wereld: Noma in Kopenhagen. Hoogtepunt van de kaart? Dat lees je hier.

> Hotel de DraakRestaurant Hemingway, Grote Markt 36, Bergen op Zoom

Deze restaurants winnen de Bib Gourmand awards van 2017! >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO