7x bijzondere restaurants voor meer dan alleen eten

Wil je buiten een goed diner, ook ergens terecht voor een beetje cultuur? Een expo, eventspace of een filmpje achteraf? Bij deze restaurants kun je terecht voor meer dan alleen eten.

gerelateerd
Tijd voor sushi! En hier eet je de beste van Amsterdam
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Dit zijn de nieuwste hotspots van Rotterdam - 2018
NewWerktheater, via de website

NEWWERKTHEATER
Door NewWerktheater een restaurant te noemen doe je het eigenlijk tekort. Niet alleen omdat het een werk- en eventspace is, fotostudio én thuis voor creatief bureau ...,staat, maar ook omdat je bij NewWerk met je neus in de boter valt als je op zoek bent naar een perfecte vrijdagavond - want dat is (vooralsnog) de enige avond dat ze open zijn. Het diner is wat je ervan verwacht en niet te moeilijk met drie keuzes per gang, de drankenkaart is uitgebreid waarbij zowel wijnen als cocktails dik in orde zijn en de sfeer is nog wel het bijzonderst. Fijne mensen, fijne bediening en een heel fijn interieur met en ce moment handborduurwerk van modelabel Jupe by Jacky aan de muur. Wij waren er 's avonds, maar hebben ons laten vertellen dat de lunch er ook nog een is om voor terug te komen.
> NewWerktheater, Oostenburgergracht 75, Amsterdam

The game is on! 8x spelletjescafés en arcadehallen in Amsterdam >

BAUT
Bij chef-kok Michiel van der Eerde schuif je natuurlijk graag aan voor een hap, maar kun je tegenwoordig ook meer dan eten. Rondreizend circus BAUT is neergestreken in de Spaarndammerstraat en had in de Magdalenakapel nog wat ruimte over voor creatieve invulling. Beneden eet je drie, vier of vijf gangen, óf bestel je meerdere gerechten om te delen. Op de bovenverdieping vind je BovenBAUT, waar je terecht kunt voor live art, exposities, lezingen en muziek. En cocktails!
> BAUT, Spaarndammerstraat 460, Amsterdam

DS
Bij restaurant DS werkt het allemaal net even anders. Met alle nevenactiviteiten vergeet je haast wat voor een fantastisch restaurant er onder het dak van De School schuilt. Ja, je kunt er heen voor concerten, kunst, je kunt er sporten en natuurlijk dansen tot in de vroege uren. Maar we raden je ten zeerste aan om ook eens aan te schuiven aan een tafel in de industriële ruimte mét wit tafellinnen waar restaurant DS zit. Je wordt verrast door een meer dan goed menu waarin groente centraal staat. 
> DS, Jan van Breemenstraat 3, Amsterdam

Dit zijn de allernieuwste restaurants die de stad rijk is >

THT
Een greep uit het assortiment: theater, literatuur, journalistiek, videokunst, poëzie, fotografie, architectuur, vormgeving, beeldende kunst, muziek en programma’s rondom cultureel en historisch erfgoed. Bij Tolhuistuin in Amsterdam-Noord kom je wel aan je culturele trekken. In de oude Shell-kantine bevindt zich restaurant THT waar je kleine gerechten eet uit alle delen van de wereld. Met die kleine gerechten kun je je diner of lunch zo lang rekken als je maar wilt. Handig als je daarna door moet naar een voorstelling.
> THT, IJpromenade 2, Amsterdam

STRANGELOVE
Filmhuis, expo en restaurant ineen. In een oud pathologisch anatomisch laboratorium zit LAB111 met bijbehorend restaurant Strangelove, waar je heen gaat voor een cultfilm of docu met hap voor- of achteraf. Of je bezoekt er een expositie, of woont een debat bij. Bij Strangelove kun je met of zonder bioscoopkaartje aanschuiven voor een diner. De kaart is beknopt om het je niet te moeilijk te maken en er wordt gewerkt met dagverse producten. En ga je voor die bios erbij, dan kun tik je een Film & Diner ticket op de kop voor een prikkie.
> Strangelove, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam

7 restaurants in Amsterdam voor zowel vegans als carnivoren >

LOKAAL EDEL
In Het Sieraad aan de Postjesweg huist Edel. Bij Edel vind je cateringbedrijf Edel Spijs, creatief evenementenbureau Edel Events én Lokaal Edel. Lokaal Edel is het restaurant van het restaurant, maar ook wel de huiskamer van de buurt. Niks geen menu's dus, maar een tafel vol met gerechten en de ideale plek voor een borrel. Verder kun je er in het prachtige gebouw vier zalen huren voor een event zoals een expo, voorstelling, concert of feest. 
> Lokaal Edel, Postjesweg 1, Amsterdam

ATELIER 
In de zomer is Atelier een horecazaak met terras en een simpel concept. Vlees, vis en vega, salade, soep, flammkuchen en barbecue. Maar bij Atelier kun je eigenlijk alles, maar dan ook echt alles. Van vergaderen tot sporten tot dansen tot eten. Je kunt de boel afhuren, of je fietst er heen voor een festival. De voormalige wasstraat leent zich overal voor.
> Atelier, Valschermkade 16a, Amsterdam

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO