ZOEK

Dit zijn de favoriete banketbakkers van patissier Hidde de Brabander

Waar eet patissier Hidde de Brabander het liefst z’n dessert? En welke bakkers en chocolatiers staan hoog op z’n lijst? Hij vertelt ons waar je moet zijn voor de beste patisserie. 

gerelateerd
Dit zijn onze favoriete restaurants van 2017
Hotspots! Leuke restaurants in Den Haag
Dit zijn de 9 beste burgerbars van Rotterdam
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Hidde de Brabander

Met deze simpele truc bak je egale cakes >

Hidde de Brabander: ‘In heel patisserieland wordt er nog te veel op safe gespeeld. Ik zou graag zien dat we de ballen hebben om meer dan een gin-tonicbonbon te maken. Ik maakte bijvoorbeeld vijf jaar terug noga met gerookte amandelen en gerookt zout. Dat was destijds spectaculair, en nu nog. In vijf jaar is het niet veel opgeschoten. Hopelijk gaat dat nog veranderen.’ Ondanks dat Hidde nogal wat lef en eigenheid mist op het gebied van patisserie, zijn er toch een aantal plekken die hij hoog op z’n lijst heeft staan.

THE PASTRYCLUB
The Pastryclub in Eindhoven zit op Strijp S, het ruwere gedeelte van Eindhoven. De zaak van patissier Jurgen Koens is een toffe geworden. Het is anders dan anders. Ik heb een hekel aan het woord, maar het voelt een beetje rock ’n roll aan.
> Ketelhuisplein nummer 7-9, Eindhoven

LADURÉE
Een ultiem heiligdom, ofwel het Mekka van de patisserie, is Parijs. Daar kan je niet omheen. Het is de hoofdstad van de banket. Ladurée, de bekendste van de stad, is de uitvinder van de macaron de paris zoals we ‘m nu kennen.
> Ladurée, oa in Parijs

PATRICK ROGER CHOCOLATIER
Patrick Roger is een heel kundige chocolatier. Hij heeft meerdere winkels in Parijs. Op Place de la Madeleine zit de mooiste. Het is een strakke winkel, maar wel sfeervol. De bonbons zijn geweldig. Patrick is ook een beeldhouder met chocolade en maakt mooie sierstukken voor z’n etalage, bijvoorbeeld grove mammoettanden, of Syberische tijgers van chocolade.
> Patrick Roger Chocolatier, 3 Place de la Madeleine, Parijs

Gemist? Er waren flink wat mensen boos over de taart van Trump >

WALDORF, LIBRIJE’S ZUSJE
Librije’s Zusje in hotel Waldorf Astoria vind ik waanzinnig. Vooral de desserts vallen op. Het zijn bijna lichtzoete voorgerechten. Heel verfrissend en elegant. We focussen vooral op suiker en zoet, maar hoe meer je daarvan afwijkt, hoe prettiger het dessert wordt. Zo fris en zo licht. Zeker na een gangetje of acht.
> Librije’s Zusje, Herengracht 542-556, Amsterdam

BRASSERIE GEORGES
Brasserie Georges in Lyon is een onwijze eethal. Per avond eet er zo’n 600 man. Denk aan enorme schalen choucrout, varkenspoten, ganzenlever, paté en meer. De bediening rent met enorme schalen door de zaal. Op zo’n bourgondische avond, vind ik zo’n immense souffle prima kunnen.
> Brasserie Georges, 30 Cours de Verdun Perrache, Lyon

LOUISE BANNON
Louise Bannon, oud-bakker van Noma, staat op het punt een bakkerij in Dublin te openen. Ze maakt supertoffe dingen en ik ben heel nieuwsgierig naar wat er gaat komen. Louise Bannon is met haar 12k volgers op Instagram niet onopgemerkt gebleven. Ze is erg met oergranen bezig en andere ruwere inspiratie, meer dan alleen maar met zuurdesem.
> Nog te openen in Dublin

LE VALENTIN
Dit patisseriewinkeltje zit verstopt in de passage van Boulevard Hausmann. Het wordt niet zo uitvoerig beschreven in gidsen en foodblogs. Ik vind het leuk om de zaken te bezoeken die minder bekendheid hebben.Daar ben ik vaak enthousiast over. Le Valentin is bijvoorbeeld onwijs goed.
> Le Valentin, 30 Passage Jouffroy, Parijs

BAKKERIJ VAN DER WAAL
Hiljo Hillebrand heeft veel aandacht voor mooi brood. Hij gaat verder dan een halfje wit of een gesneden cassino. Bij Bakkerij Van der Waal vind je waanzinnig lekker brood. Vooral op zijn gerezen degen, waarmee hij onder andere croissants maakt, ben ik jaloers.
> Bakkerij Van der Waal, Ridderkerk

HUIZE VAN WELY
Mijn oude werkgever is ultiem in het kader van klassieke patisserie, maar Huize van Wely is bezig om een nieuwe weg in te slaan. Nu is het aan het ontpoppen. Bij Huize van Wely vind ik de bonbon ‘Engsel Karamel’ het lekkerst. Die gaat volledig in tegen de regel van lichte desserts, want het is een onwijs zoete bonbon van lichte karamel met veel vanille. Dat is mijn guilty pleasure.
> Huize van Wely, Hoofdstraat 88, Noordwijk

Dit zijn de favoriete restaurants van de chefs van BREDA/Guts & Glory >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO