ZOEK

Hotspots Haarlem! 15x uit eten, lunchen en borrelen

Goed lunchen, borrelen en dineren, dat kun je zéker in Haarlem. En waar eten de Muggen, zoals de inwoners van de stad worden genoemd, zelf het liefst? Hier 15 hotspots van de hoofdstad van Noord-Holland. 

Door: Eva Segaar
gerelateerd
Tijd voor sushi! En hier eet je de beste van Amsterdam
7x bijzondere restaurants voor meer dan alleen eten
Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018
Dit zijn de nieuwste hotspots van Rotterdam - 2018

Ratatouille

Jopenkerk

Van Beinum

The Louisiana

Haarlem City Blog

NS Favorites

Hofje zonder zorgen

Table 24

Haarlem City Blog

Placefuly

Jamón Jamón

Nurks in de Hout

Fortuyn

By Lima

BarWolkers
1 / 15

Ratatouille - dineren

Het restaurant is vernoemd naar, jawel, de gelijknamige Disneyfilm. Of chef Jozua Jaring ook kookt met hulp van een begaafd harig vriendje is bij ons onbekend. Maar lekker koken kan hij zeker en dat vonden ze ook bij Michelin, want het restaurant heeft een ster. Je eet er twee gangen voor iets minder dan € 30.

> Ratatouille, Spaarne 96, Haarlem

Zelf Ratatouille maken? Wij hebben een lekker recept >

Jopenkerk - borrel & eten

Bij de Jopenkerk in Haarlem kun je eten, borrelen en zelf gebrouwen jopenbier drinken. In 2013 won de Jopenkerk zelfs de prijs voor de mooiste bar van Nederland. Dat komt waarschijnlijk door de grote, bronzen brouwketels die achter de bar staan. Volgens de jury van de prijs raak je er maar niet uitgekeken, en dat zijn we met ze eens.

> Jopenkerk, Gedempte Voldersgracht 2, Haarlem

Zelf bier brouwen doe je zo >
10 bijzondere biercafés door heel het land >

Van Beinum - borrel & eten

Met uitzicht op de St. Bavokerk heeft restaurant Van Beinum het goed voor elkaar. 's Zomers kun je op het terras zitten, maar binnen is het ook goed toeven. Elke dinsdag is het steakdag en eet je voor € 12 een mals stuk vlees met friet en een salade. Ze maken er trouwens ook graag een feestje van bij Van Beinum, je kunt er een paar keer per maand losgaan op de muziek van Disco Dolly en Vriendje van Ferry.

> Van Beinum, Klokhuisplein 3, Haarlem

Zelf lekkere biefstuk maken doe je zo

The Louisiana - borrel & eten

Amerikaans restaurant The Louisiana is geïnspireerd op New Orleans. Dat zie je gelijk aan de inrichting: groots en robuust, met hoge tafels en allerlei opgezette dieren aan de muur. The Louisiana is ook leuk als je nog nooit in New Orleans bent geweest maar je zin hebt in een stuk kreeft of een hamburger. Je kunt er tot laat in de avond naar live Jazzmuziek luisteren. De enorme bar met vele alcoholhoudende dranken geeft aan dat ze hier qua cocktails wel van wanten weten.

> The Louisiana, Zijlstraat 21, Haarlem

Het Veerkwartier - lunch, borrel & eten

Tien minuten buiten het centrum, gelegen aan de Veerplas, zit Het Veerkwartier. De inrichting is heel kleurrijk en is het best te omschrijven als Ikea meets Marktplaats: blauw- en groen geverfde containers vol houten tafels en gekleurde plastic stoelen. Ze serveren er lunch, borrel en avondeten. Het Haarlems hapkwartier met de klassieke garnalenkroketten en gegrilde kippendij is een aanrader. En de wintersalade met eend, granaatappel en dadel ook.

> Het Veerkwartier, A.Hofmanweg 62, Haarlem

To Amuse - lunch, borrel & eten

Twee bekende Haarlemse topchefs Michel Lambermon en Arjen Rector hebben de handen ineengeslagen en zijn niet zo lang geleden To Amuse begonnen. Je bestelt hier kleine gerechten. Elk dinergerecht kost € 12,50 en de lunchgerechten zijn € 6,50 per stuk. Het schijnt zo te zijn dat als je de macarons hebt geproefd je nooit meer anders wilt.  

> To Amuse, Zijlstraat 56-58, Haarlem

 

Hofje zonder zorgen - lunch

Bij Hofje zonder zorgen serveren ze uitgebreide high-tea maar ook losse broodjes, quiche, ontbijt en taart. Het zit in een vijftiende-eeuws pand en je kijkt uit op een, it’s in the name, hofje. Haarlem staat bekend om zijn vele hofjes. Er zijn er twintig verspreid over de stad. Leuke stop dus als je de hofjeswandeling loopt, maar het is ook een charmante locatie voor een feestelijke lunch.

> Hofje zonder zorgen, grote houtstraat 142 A, Haarlem

Table 24 - borrel & eten

Aan de Oude Groenmarkt zit sinds mei Table 24. Hier doe je aan shared dining: vooraf bestel je een aantal borrelhappen van € 3 per stuk om te delen met je tafelgenoot. De inrichting is stoer en industrieel. Tafels waar iedereen makkelijk aan kan schuiven en grote fabriekslampen boven de bar. Naast de kleine voorgerechten is er genoeg keuze voor een hoofdgerecht dat je níét deelt. We noemen maar een kalfssucade of een spinaziesalade. De rest van de kaart rijmt trouwens niet hoor.

> Table 24, Oude Groenmarkt 24, Haarlem

Meneertje Pannekoek - lunch & diner

Ben je met kinderen of heb je zelf gewoon veel zin in pannekoeken? Dan moet je bij Meneertje Pannekoek zijn. Zoete én hartige pannenkoeken worden je voorgeschoteld. Want ja, een pannekoek met stoofvlees kan ook zeer appetijtelijk zijn. Meneertje Pannekoek zit aan het Spaarne, dus leuk uitzicht zit bij de prijs inbegrepen.  

> Meneertje Pannekoek, Spaarne 40, Haarlem

Thrill Grill - lunch & diner

Thrill Grill is het hamburgerrestaurant van chef Robert Kranenborg. De zaak is gestart vanuit Kranenborgs wil om  de ultieme hamburger te bedenken. Er zitten al twee Thrill Grills’ in Amsterdam en dus ook één in Haarlem. Leuk detail is de menukaart die als krant gepresenteerd wordt. En de verlichte letters TG op de stenen muur geven het restaurants een Amerikaanse touch

> Thrill Grill, Oude Groenmarkt 26-28, Haarlem

Jamón Jamón - lunch

Bij Jamón Jamón haal je volgens vele Muggen het lekkerste broodje van de stad, broodje hete kip met aioli. Ze serveren er meerdere belegde broodjes, die met serranoham is ook heel smakelijk. Je kunt bij Jamón Jamón zitten, maar de meeste mensen halen er hun brood af. Het is een delicatessezaak waar je o.a. wijn en olijfolie kunt kopen.

> Jamón Jamón, Schagchelstraat 14, Haarlem

Nurks in de Hout - lunch & eten

Midden in de hout, het stadspark van Haarlem, vind je het knusse eethuis Nurks. Met een beetje geluk kun je vanuit het raam de herten zien lopen. Binnen waan je je in Alice in Wonderland. Je kunt hier soep, broodjes, hamburgers, taart en pannekoeken eten. Niet duur én inmiddels ook ontdekt door Arie Boomsma.

> Nurks in de Hout, hertenkamp 1, Haarlem

Fortuyn - lunch & eten

Pas geleden is Fortuyn verbouwd. De keuken is nu voorzien van een Spaanse houtskooloven die ze voor het avondeten én de lunch gebruiken. Ze hebben van alles: coquilles, parelhoenfilet, entrecote, allemaal bereid op de nieuwe houtskooloven. Aan de inrichting hebben ze ook gedacht: leuke planten aan de muur, willen we thuis ook!

> Fortuyn, Grote markt 23, Haarlem

By Lima - ontbijt, lunch & borrel

By Lima is een knus café in de Zijlstraat. Je kunt er ontbijten, lunchen en borrelen. Ze vermijden E-nummers en suikers in hun producten en alles is er biologisch. De inrichting is zoet: de muren zijn pastelkleurig en de menukaart staat vol met vrolijke tekeningen van groenten en fruit. Tip: als je geen tijd hebt om hier te zitten kun je ook afhalen.

> By Lima, Zijlstraat 65, Haarlem

Wolkers - lunch, borrel

Een vintage koffiebar doet het altijd goed en bar Wolkers is er zo een. Een beetje Berlijns en industrieel, maar wel zo knus dat het je huiskamer zou kunnen zijn. Er hangt voortdurend wisselende kunst aan de muur. Onder de tafels zijn stopcontacten voor een laptop en mobiel, dus men kan hier naar hartelust werken. Borrelen én op vrijdag avond dineren is ook mogelijk. De chef bepaalt wat er wordt gegeten en dan kun je gewoon aanschuiven.

> Bar Wolkers, Gedempte Oude Gracht 139, Haarlem

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO