Cranberrycrumbleblokjes met hazelnoot

Geschikt voor 10 personen

 

gerelateerd
Pavlova met cranberry's
Ontbijtsmoothies
Cranberrycrumbleblokjes met hazelnoot
Brioche met geroosterd fruit

Ingrediënten

hazelnoten 100 g
bloem 250 g
suiker 200 g
koude boter 175 g, in blokjes
cranberry’s 300 g (vers of diepvries)
maizena 1 el
sinaasappel 1 (biologische), sap en geraspte schil (alleen het oranje)
slagroom 250 ml
vloeibare honing 1 el of naar smaak
gemalen kardemom of kaneel 1 flinke
mespunt
evt vanille-ijs voor erbij

Extra: keukenmachine, ingevet rechthoekig bakblik (ca 20 x 30 cm), bakpapier

BEREIDING
Maal in een keukenmachine de hazelnoten zo fijn mogelijk, bijna zo fijn als meel. Voeg de bloem, 125 g suiker en een mespunt zout toe en laat de machine kort draaien. Voeg de boter toe en laat de machine draaien tot het op grof broodkruim lijkt; zet de machine meteen stil, want anders wordt het een deegbal. Schep het kruimeldeeg in een kom en laat minimaal 30 min in de koelkast rusten.

Verwarm de oven tot 200°C. Meng in een kom de cranberry’s met 75 g suiker, maizena, sinaasappelsap en sinaasappelrasp. Beleg de bodem van het bakblik met bakpapier (knip een passend rechthoekje uit) en verdeel de helft van het kruimeldeeg erover. Druk het stevig met je handpalmen aan zodat de bodem er geheel mee is bedekt. Schep het cranberrymengsel erop en verdeel er vervolgens de rest van het kruimeldeeg over. Het is mooi als je de cranberry’s er niet helemaal mee bedekt, zodat je straks wat van de cranberryvulling ziet.

Zet de taart 45-50 min in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Laat afkoelen, snij in 12 blokjes, neem ze uit de vorm. Klop vlak voor het opdienen de slagroom stijf en meng er de honing en kardemom of kaneel door. Serveer de room bij de crumbleblokjes. Serveer eventueel met een bol vanille-ijs.

Fotografie: Charlona Teerlink- receptuur: Tal Maes - styling: Mae Engelgeer - foodstyling: Lieke Sniekers - assistent foodstyling: Roos Kuipers - assistent styling: Eline van Wijngaarden
gerelateerd
Pavlova met cranberry's
Ontbijtsmoothies
Cranberrycrumbleblokjes met hazelnoot
Brioche met geroosterd fruit
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO