5x dingen die je onbewust fout doet in de keuken

We hebben allemaal zo onze keukengewoontes. Dingen die we doen omdat ons mam dat ook altijd zo deed. Maar, we schudden je wakker, deze dingen doen we onbewust fout tijdens het koken.

gerelateerd
Huh? Uit onderzoek blijkt dat de 5-seconderegel niet klopt!
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?
Getty Images

1.JE KOOPT VERSE TOMATEN
Raar maar waar, tomaten uit blik zijn voedzamer dan verse. En hoe langer je ze kookt, hoe beter. Waarom dat zo is? Door de hitte zet een stof uit de tomaat, lycopeen, om waardoor je lijf het beter kan opnemen. Tomatenpuree is nog beter omdat het geconcentreerder is.

Probeer deze tajine met lamsvlees, abrikozen en een lepel tomatenpuree >

2. JE KOOKT JE GROENTEN
Waarschijnlijk wist je het al en anders weet je het nu: door groenten te koken verliezen ze veel vitamine C en antioxidanten. Dat komt in het water terecht en dit spoel je vervolgens weg. Behalve natuurlijk als je soep maakt, want dan slurp je ook het kookwater op. Door de groenten te stomen, braden of bakken behoud je de vitaminen. Maar er gaat niets boven zo’n feloranje geblancheerde wortel of zachte, gekookte aardappelen. En dat mag natuurlijk ook gewoon. Kook ze alleen niet té lang.

Zo maak je de lekkerste aardappelpuree >

3. JE GOOIT KNOFLOOK METEEN IN DE PAN NA HET SNIJDEN
Dit vergt wat planning, maar je lijf zal er blij mee zijn. Als je net gesneden of geperste knoflook meteen in de pan gooit komt het allergezondste deel van de knoflook, allicine, niet vrij. Laat de knoflook tien minuten rusten voordat je het in de pan gooit.

4. JE GEBRUIKT ALLEEN HET WITTE DEEL VAN DE LENTEUI
Bij het snijden van lenteui en prei denken we vaak dat alleen het witte gedeelte goed is. Maar dat is kletskoek. Juist in het groene deel zitten de meeste antioxidanten. Het verschil in kleur zit ‘m in dat het witte deel onder de grond zit dus geen zonlicht ziet en wit blijft. Dus ook al staat in het recept dat je alleen het onderste gedeelte hoeft te gebruiken, doe lekker eigenwijs en gebruik gewoon de hele prei.

5. JE SCHILT ALLE GROENTEN EN FRUIT
Wist je misschien al, maar voor de zekerheid delen we het toch nog even mee: in de schil zitten de meeste vitaminen. Dus stop met het schillen van die groenten, is echt nergens voor nodig. Een zachte schil kun je prima eten. Maar déze groenten kun je beter NIET schillen >

Bron: The Kitchn
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO