Dit is wat er gebeurt als je ‘s nachts gaat snacken

Een snack, ‘s avonds of zelfs ‘s nachts, kunnen we soms - oké, en nu eerlijk - vaak niet weerstaan. Maar door recent onderzoek wordt dit nachtelijke geluksmoment misschien wel van ons afgenomen.

gerelateerd
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?
Zó maak je oude taaie chips weer knapperig
Getty Images

NACHTBRAKERS
Blijkbaar kom je van nachtelijk snoepen niet alleen aan, maar het veroorzaakt ook brandend maagzuur en het zou wel eens slecht kunnen zijn voor het geheugen. Zeker weten doen we het niet, maar bij muizen is dat wel het geval. Bij de proef kreeg de ene groep muizen overdag te eten en de andere groep ’s nachts. Hoe laat dat was weten we niet. Daarna kregen de beesten tests die onderzochten of ze in staat waren objecten en ruimtes te onthouden met een milde elektrische schok. Bij beide tests scoorden de latenight-snackende muizen slechter dan de overdageters.

Angst voor koolhydraten? Dat hoeft echt niet >

BIOLOGISCHE KLOK
De onderzoekers kwamen erachter dat de timing van de maaltijden het geheugendeel van de hersenen verstoort. Door op de ‘verkeerde’ tijd, dus ‘s nachts, te eten zijn we niet in lijn met de biologische klok van ons lichaam, en dat gaat dus ten koste van ons geheugen. Het schijnt ook samen te hangen met opborrelend maagzuur.

MUIS OF MENS?
De test is alleen gedaan op muizen, dus of het ook voor mensen geldt is de vraag. Het is wel kennis om rekening mee te houden. En rond welke tijd dat snacken gebeurt (is dat 22.00 uur of 02.00 uur?) is ons ook niet helemaal duidelijk. Maar als we ‘s nachts met de vingers uit de koelkast blijven, zijn we dus waarschijnlijk ook meteen van dat brandende maagzuur af.

23x gezonde en minder gezonde snack-ideeën >

Bron: Delish

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO