Tips! Zo kun je wél pittig eten met kinderen

Zeven tips die het eten van een hete hap – hopelijk – wat makkelijker gaan maken.

gerelateerd
Waarom krijgen we honger na het drinken van alcohol?
Gezocht: marketingtalent! Kom jij ons team versterken?
Deze restaurants hebben een Bib Gourmand voor 2018 verdiend
Is honing gezonder dan suiker?
Getty Images

Een liefhebber van pittig eten én een koter aan tafel? Dan zit die hete hap er waarschijnlijk niet zo vaak meer in – of je moet een alleseter hebben natuurlijk. En alhoewel je het waarschijnlijk geen probleem vindt om alleen pittig te eten wanneer het maandelijkse logeerpartijtje bij opa en oma ingepland staat; zeven tips die pittig eten met kinderen makkelijker maken. Portie hete kip vanavond?

Zo kun je gemakkelijk suikervrij ontbijten met kinderen >

1. BOUW OP
Logisch misschien, maar voeg niet direct twee pepers en een eetlepel hete kruiden aan je maal toe. Bouw de mate van pittigheid liever langzaam op. Hierdoor zal je kleine gewend kunnen raken aan de heftige smaak, en deze waarschijnlijk meer waarderen.

2.WAARSCHUW NIET
Anders dan je ouderhart waarschijnlijk wenst, kun je je koter beter niet te waarschuwen voor de peper in de pasta, of de met sambal gemarineerde kip. Door pittig eten op dezelfde manier te benaderen als ieder ander soort eten, zal er namelijk een minder grote lading op komen te liggen.  

3. GEEF HET GOEDE VOORBEELD
Tot een bepaalde leeftijd zijn kinderen geneigd het gedrag van hun ouders na te bootsen. Laat daarom zien dat je geniet van je pittige bord met eten. Binnen de kortste keren zal je kind hetzelfde doen – met een beetje geluk gemeend, en niet alsof.

Moeilijke eters? 8 tips om kinderen meer groentes te laten eten >

4. LET WEL: GEBRUIK MET MATE
Van grote stukken peper of een lading jalapeños worden zelfs veel volwassenen niet echt gelukkig. Laat staan je kleine. Probeer dit er daarom ook niet door te krijgen en gebruik de smaakmakers met mate.  

5. TERUG NAAR DE BASIS
Over het algemeen worden kinderen veel gelukkiger van basic gerechten dan van ingewikkelde curry's. Is dit bij jouw kind ook het geval? Hou je gerecht naast pittig, dan lekker simpel. Kom je 'm in ieder geval daar nog in tegemoet.

6. VERDEEL GELIJK
Zorg er verder voor dat de sambal, peper of hete kruiden gelijk over je gerecht verdeeld zijn. De kans dat je kind afschrikt van een buitenproportioneel hete hap, zal hierdoor een stuk verkleind worden. Handig is bijvoorbeeld om de smaakmaker toe te voegen aan een saus, waar hij gelijkmatig doorheen geroerd kan worden.  

7. BLUSSEN GEBLAZEN
Niet door daadwerkelijk te blazen, maar door je maaltijd te combineren met het juiste drinken. En dat is geen water in dit geval. Nee, melk is de drank die je mond het beste van dat gloeiende gevoel ontdoet. Of een van deze brandblussers. Maakt het eten van die pittige hap net weer een stukje makkelijker.

Eten te pittig? Met deze tip is je gerecht nog te redden >

Bron: Fatherly 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO