Koken tijdens Oudjaar is gevaarlijker dan vuurwerk

Had je niet gedacht hè?

gerelateerd
Dit gebeurt er als je kauwgom doorslikt
Huh? Uit onderzoek blijkt dat de 5-seconderegel niet klopt!
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Getty Images

Talloze reclames brengen ons op de hoogte van het gevaar van vuurwerk, terwijl vuurwerkbrillen en het vuurwerkverbod proberen ons er tegen te beschermen. Ontzettend veel aandacht wordt er dus besteed aan het risico dat de knallers met zich meebrengen. Heel goed, vinden wij. Maar wat blijkt? Koken is eigenlijk nog een stuk gevaarlijker.

Bubbels drinken! Zo heurt het >

BRANDWONDEN
Het achter de pannen staan tijdens Oudjaar baart arts Karel Claes van het brandwondencentrum van UZ Gent dus meer zorgen dan vuurwerk. Jaarlijks ziet hij namelijk tamelijk veel ongevallen met kaasfonduestellen en frituurvet voorbij komen. En dat is te verklaren.

OORZAAK
Dat er meer ongelukken in de keuken gebeuren dan normaalgesproken, heeft volgens hem twee redenen. Allereerst zegt Aerts dat het komt doordat mensen het zichzelf een stuk moeilijker maken dan normaal. En ten tweede komt het volgens hem door de glazen alcohol die worden gedronken, nog voordat er  gekookt moet worden. Wellicht toch verstandiger om dat glaasje van te voren maar een keer te laten staan?

Voor als je de keuken nog in durft: lekkere hapjes voor tijdens Oud en Nieuw >

Bron: De Standaard

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO