Restaurants experimenteren met minder zout

In het straatje minder zout eten zónder op smaak te hoeven inleveren.

gerelateerd
Dit gebeurt er als je kauwgom doorslikt
Huh? Uit onderzoek blijkt dat de 5-seconderegel niet klopt!
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Getty Images

Zout zou het nieuwe roken zijn. Moeten we deze uitspraak met een korreltje zout nemen? Wat ons betreft niet. Te veel zout is namelijk slecht voor je gezondheid. Daarom experimenteren restaurants op de Horecava met koken met minder zout.  

Wat suiker of zout eigenlijk slechter voor je? >

VOORLOPER
Menno Post, chef-kok en eigenaar van het tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns, geeft het goede voorbeeld op de Horecava in Amsterdam. Door met minder zout te koken probeert hij andere restaurants te inspireren. Ook probeert hij de zoutconsumptie van de Nederlandse huishoudens te veranderen. Zo zegt hij: 'Iedereen heeft een kruidenkast, die moeten we vaker opendoen. En we moeten er wat meer mee experimenteren.’

ZOUT? EVEN NIET
Met zijn actie trapt Post de Nierstichting Restaurant Driedaagse af, die op 6 maart begint. Dit is een project van de Nierstichting en Koninklijke Horeca Nederland, om restaurants te inspireren te koken met minder zout en mensen thuis te informeren over de risico's die kleven aan overconsumptie. Aan de actie doen ongeveer honderd restaurants mee. Wat ze doen? Hun zoutgebruik beperken tot het minimum.

Hoeveel is een snufje zout? >

HOEVEELHEID
Per dag wordt een maximum van 6 gram zout aanbevolen. Het eten van meer kan risico's voor je gezondheid met zich meebrengen. Toch eet 85 procent van de Nederlanders iedere dag te veel. Zo krijgen vrouwen gemiddeld zo'n 7,5 gram binnen en komen mannen met gemak aan 10 gram per dag. Of je te veel zout eet, kun je checken met de zoutmeter.

THUIS AAN DE SLAG
Wil je wat minder zout binnenkrijgen? Probeer dan een van deze zes manieren om je eten op smaak te brengen. Laat verder ook het kant-en-klare eten staan. En dan bedoelen we niet alleen de voorgemaakte maaltijden. Ook diepvriesmaaltijden, voorverpakte vleeswaren en eten uit blik bevatten een hele hoop zout. Net als chips, natuurlijk.

Dit 'gezonde eten' bevat meer zout dan een zak chips >

Bron: Women's Health

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO