Kerst 2017: de fooddtrends op gebied van groente, vega en vegan

Wat vertellen de vegetarische sterren - of experts - ons op het gebied van groente foodtrends deze Kerst? 

gerelateerd
Shocking! Je ontbijt overslaan mag best
Psychologen zochten uit waarom we ons eten zo graag Instagrammen
Kerst 2017: de fooddtrends op gebied van vis
Getty Images

Het feest waarvoor voorheen het halve dierenrijk voor om werd gelegd, is niet meer. Het kerstmenu wordt niet langer gedomineerd door een stuk wild op tafel en heeft ruimte te over voor vegavoer. Breekt het zweet je al uit bij het bedenken van een vegetarisch kerstmenu? We spraken Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër over hoe haar kerstdiner eruit komt te zien en vroegen trendwatcher en food designer Marielle Bordewijk en food watcher Anneke Ammerlaan naar alle foodtrends op het gebied van groente deze Kerst. Als dat niet helpt…

RIJKE SMAAKMAKERS
De vegetarische keuken leent zich volgens Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër perfect voor een kerstmaaltijd. ‘Groentes als pompoen, boerenkool en paddestoelen zijn ontzettend mooie smaakmakers die passen in een rijk kerstdiner.’

Kersttrends op het gebied van vlees ontdekken? >

VEGETARISCHE KLASSIEKERS
De vegaburger gaat geen hoofdrol spelen in ons kerstdiner, maar vegetarische alternatieven wel. Boerdam: ‘Je ziet dat er veel gezocht wordt naar vegetarische alternatieven op vleesklassiekers. Rode bietencapaccio of een Wellington, maar dan met vegetarische vulling. Of een terrine, maar dan met linzen en paddestoelen, een beetje die richting.’

VEILIGE KEUZES
Tijdens de Kerst draait het om lekker eten dat goed vullend is. Dat hoeft dus niet per definitie álles uit de kast te zijn. ‘Als je niet zo handig bent met vegetarisch eten, dan is pompoen altijd goed. Snij ‘m bijvoorbeeld doormidden en rooster ‘m als een kommetje, wat je vervolgens vult met risotto, gierst of een mooie salade,’ stelt Boerdam voor. ‘Ben ook niet bang voor gevuld bladerdeeg of risotto. Dat kan saai zijn, maar is vaak heerlijk. Zoek in vegetarisch eten ook naar traditie, het hoeft niet supergek of creatief.’ Ten einde raad? De Hippe Vegetariër ontwikkelde dit jaar voor Willem & Drees de vegetarische kerstbox - worden de ingrediënten en recepten voor je viergangendiner tot aan je deur bezorgd.

Vis met Kerst: check hier alle kersttrends op het gebied van vis >

DE PIEPER
Het simpele aardappelkroketje maakt dit jaar plaats voor de gouwe ouwe pieper. ‘Kleine aardappeltjes worden steeds meer een kerstklassieker. We proberen de aardappel in zijn waarde te laten, door ‘m bijvoorbeeld te stomen of uit de oven te werken. De Hasselback aardappel is ook zo’n mooi product.’

BOTANICAL DINING
De plantaardige keuken is een trend en is here to stay, aldus trendwatcher en food designer Marielle Bordewijk. ‘Botanical dining gaat nog een stapje verder. Dat gaat over de gehele rijkheid die de eetbare wereld te bieden heeft. Denk daarbij aan bloemen, specerijen, zeewier, alles wat groeit en bloeit. Het kerstdiner krijgt de kans zich te uiten als een boeket.’

Alle kersttrends van 2017 op een rij: je leest ze hier >

DUURZAAM
Duurzaamheid bereikt men ook met het minderen bij het kerstdiner. ‘Bij ons thuis was het nooit zo dat we rollend van tafel vielen. In die eetmarathon is het goed om ook op zoek te gaan naar balans,’ zegt Boerdam over het overvloed aan eten tijdens de Kerst. ‘Kook je meerdere dagen, dan kun je slim omhaan met restjes. Maak risottokoekjes van je oude risotto, hergebruik je salade opnieuw op een creatieve manier. De restjesmaaltijd op Tweede Kerstdag is niks mis mee, en ligt op één lijn met de duurzame trend die heerst.’

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO