Kerst 2017: de foodtrends op gebied van desserts

Voor een toetje dat naast lekker, ook nog eens helemaal bijtijds is.  

gerelateerd
8 dingen die je nooit in de magnetron mag doen
6x 1 april foodgrappen op een rij
Recept: pittige paascocktail
Tafeldektips: zo dek je een feestelijke tafel
Getty Images

Kerst betekent voorpret, maar stiekem ook heel veel stress. Want dat menu van vorig jaar, dat moet toch eigenlijk wel worden overtroffen. Het toetje dit jaar jouw taak? Dan lukt dat zeker. Patissier Hidde de Brabander en Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven - die ene van Heel Holland Bakt ja - vertellen ons namelijk dé kersttrends op het gebied van bakken en patisserie. Maakt het kiezen van dat dessert weer een stukje makkelijker.  

Alle foodtrends voor deze Kerst op een rij vind je hier >

ECHT LEKKER MAG WEER
De laatste jaren waren we met zijn allen ontzettend gefocust op gezond eten. Suiker was taboe en chocolade werd zo veel mogelijk gemeden. Daar komt nu - gelukkig - verandering in. 'Mensen gaan weer écht lekkere dingen maken,' vertelt Patissier Hidde de Brabander. ‘Echt lekker mag dus weer.’ In de weer met chocolade? Ga je gang. Heel veel slagroom? Ook geen probleem. Die ene oudtante heeft geen enkele reden meer om je er gek op aan te kijken.  

LICHT
De desserts mogen wel een stuk minder zwaar dan voorheen. 'Kerst is echt een marathon van eten. Als je al een heel kerstdiner op hebt, heb je geen zin meer in loeizware, warme chocoladedesserts. Dan wil je iets luchtigs, iets fris. Of meerdere kleinere hapjes,’ zegt de Brabander. Wellicht eens geen food coma dit jaar?

Dit eten we aan groentes deze Kerst >

GROENTE EN FRUIT
Zoals we chocolade steeds vaker in het hoofdgerecht stoppen, doen we groente dit jaar in het dessert. ‘We richten ons bij het dessert steeds meer op fruit, soms zelfs op groente,’ zegt de Brabander. Win-win: maakt je toetje ook weer wat lichter.

Liever vlees? Dit zijn de kersttrends op het gebied van vlees >

TERUG NAAR DE BASIS
Opvallend is de hang naar traditie. ‘We willen pure, eenvoudige desserts zonder opsmuk. Maar dan wel ontzettend goed uitgevoerd,’ vertelt Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven. ‘Traditionele recepten, maar dan met een eigen twist,’ vult De Brabander aan. Zelf maakt hij ook zo’n dessert dit jaar. De Moscovische Tulband van meneer Holtkamp om precies te zijn. Misschien is een ouderwetse kerststol of een warme crumble dus wel een idee voor deze kerst? Wel even oefenen van te voren. En naar je eigen hand zetten, hè.

En dit zijn de trends op het gebied van vis een zeevruchten >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO