Is honing gezonder dan suiker?

Met het oog op de zomer en hoe die bikinibody te bereiken willen we het nu wel eens weten: is honing beter voor je dan suiker? We zochten het uit.

gerelateerd
Bewezen: van een rood bord eet je minder
Over datum? Deze producten kun je nog prima eten
Om déze reden krijg je om 4 uur ’s middags slaap en trek
Word je dik van eten na 8 uur ‘s avonds?
Getty Images

HOE WORDT HET GEMAAKT?
Laten we beginnen bij het begin. Honing wordt gemaakt door vlijtige bijtjes, suiker door vlijtige bietjes. Suikerbieten welteverstaan. Om suiker uit de bieten te winnen, worden de bieten fijngesneden en gekookt. Het sap dat overblijft wordt uiteindelijk ingekookt en gecentrifugeerd om de suikerkristallen van het sap te scheiden. Honing en suiker zijn allebei mierzoet, maar toch heeft honing de naam gezonder te zijn dan suiker. Is dat terecht?

10 dingen die ongezond lijken, maar het niet zijn > 

HET ANTWOORD 
Zoals op meer van dit soort vragen is het antwoord: ja en nee. Honing bevat per eetlepel meer calorieën dan suiker, maar omdat honing zoeter is dan suiker heb je er minder van nodig. Maar in tegenstelling tot suiker heeft honing ook goede eigenschappen: het bevat veel antioxidanten, draagt bij aan een betere spijsvertering en remt de aanmaak van schadelijke bacteriën en schimmels in je lichaam. 

Deze snacks zijn net zo gezond als verslavend >

HONING UIT DE SUPERMARKT
Al deze goede eigenschappen maken honing een betere keuze dan suiker. Echter, vergeet niet dat honing in de meeste winkelschappen voor 80% uit suikersiroop bestaat. Dat mag, omdat er volgens Imker Dirk van Beelease geen goede regelgeving is. Een fles of pot hoeft niet voor 100% uit honing te bestaan om honing genoemd te worden.

En hoe graag we het ook zouden willen, er bestaat niet zoiets als gezonde suiker. Ben je op dieet of wil je stoppen of minderen met suiker, dan zul je ook met honing moeten minderen. Koop voor een zo gezond mogelijke keuze pure, onbewerkte, rauwe honing, te krijgen bij de imker.

Dit 'gezonde' eten bevat meer zout dan een zak chips >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO