Houden wij ons aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente?

Door veel groente en fruit te eten leef je langer, dus aanpoten met die handel.

gerelateerd
Knap jij af als je Valentijn niet kan koken?
10 sexy foods die lustopwekkend werken
Bijna Valentijn! Dit kun je beter niet eten voordat je het bed induikt met je lief
Getty Images

Veel mensen zijn zo bezig met letten op wat ze allemaal niet mogen eten, dat ze soms even vergeten wat ze juist wel moeten eten. Het CBS en het RIVM hebben naar buiten gebracht dat Nederlanders te weinig groente eten. 

Zo maak je de perfecte gegrilde groente uit de oven >

AANBEVOLEN DAGELIJKSE HOEVEELHEID
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente voor mensen tussen de 14 en 70 jaar oud is tweehonderd gram per dag, volgens onafhankelijk adviesorgaan De Gezondheidsraad. Heel veel mensen komen hier bij lange na niet aan. Veel Hollanders vinden dit blijkbaar totaal niet nodig, want met gemiddeld 130 gram per dag komen we hier niet eens dichtbij. Het Voedingscentrum ziet nog liever dat we 250 gram groente op een dag naar binnen schuiven, maar dat die hoeveelheid nog lang niet in zicht is, mag duidelijk zijn.

Waarom je groente en fruit zo snel mogelijk moet opeten

OVERZEESE BUREN
En dan zijn ze in Nederland nog mild. Wetenschappers aan de Universiteit van Londen raden aan om 375 gram aan groente op een dag weg te kauwen. De kans dat je langer leeft, is maar liefst 42 procent ten opzichte van mensen die dat niet doen. Dus: met zijn allen die selderijstengels weg knagen, want we willen natuurlijk zo oud mogelijk worden.

NOG MEER ONDERZOEK
Ja, de Nederlandse richtlijnen zijn een lachertje. Het wordt namelijk steeds gekker. Onderzoek van het Britse Population Health Institute laat zien dat het sterfterisico nog aanzienlijker verlaagt als je 375 tot 500 gram groente per dag eet. Je hebt er vooral het meeste baat bij als je rauwe groentes eet. Veel groentes verliezen vitamines als je ze kookt.

10 tips om meer groente en fruit te eten >

Bron: Women's Health

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO