Dit is waarom stinkkaas stinkt

Wij zijn gek op sterke kazen. Stinken? Oké, misschien een beetje. Maar dat is heel normaal.

gerelateerd
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?
Zó maak je oude taaie chips weer knapperig
Getty Images

Stinkkazen-in-wording krijgen namelijk een bad van zout, water, gist of zelfs likeur. Hier zijn bacteriën, voornamelijk de brevibacterium, gek op. En deze bacteriën zorgen voor de sterke geur die wij zo liefhebben. Neem bijvoorbeeld Epoisses. Dit decadente kaasje wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak.

BLAUWE KAAS
Deze stinkerd stinkt om een voor de hand liggende reden: de schimmel. Die wordt in het bereidingsproces toegevoegd aan de wrongel. Ook wordt de kaas doorboord met naalden: de zuurstof zorgt ervoor dat de schimmel zich door de kaas verspreidt. De smaak blijft dus niet beperkt tot de korst. Blauwe kazen zijn over het algemeen zacht en zelfs ietwat vochtig. De klassieke Franse roquefort, gemaakt van schapenmelk, is hier een voorbeeld van.

De perfecte kaasplank >
Kaaseters zijn gezond > 

WANNEER WEL WEGGOOIEN?
Allemaal goed en wel, maar hoe onderscheid je de goede schimmel van de ‘nog dagenlang met buikkrampen op de wc-schimmel’? Als je kaas naar ammoniak ruikt, kun je hem beter weggooien. Doe dit ook als de korst is verkleurd of rare plekjes vertoont.

Tip van flip: toen wij een kaasboerin vroegen welke kaas bij haar in de koelkast ligt, reageerde ze nogal gechoqueerd. Kaas hoort namelijk niet in de koelkast, maar wordt in de kaaskelder bewaard. Maar als je, net als wij, in een net-iets-te-klein appartement zonder kelder woont, kun je je kaas gewoon een kwartiertje voordat je hem eet uit de koelkast halen. Gegarandeerd meer smaak.

52 kazen om uit te kiezen >
Knallen met kaasrecepten > 

Bron: Food 52
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO