Deze culinaire tradities hebben andere landen tijdens NYE

Inclusief de Italiaanse versie van de oliebol.

gerelateerd
8 dingen die je nooit in de magnetron mag doen
6x 1 april foodgrappen op een rij
Recept: pittige paascocktail
Tafeldektips: zo dek je een feestelijke tafel
Getty Images

Traditiegetrouw eten we ons in Nederland vol aan oliebollen, appelflappen en appelbeignets tijdens de jaarwisseling. Ook beginnen we ieder jaar proostend met een glas champagne – of iets wat daarop lijkt. In het buitenland hebben ze daarentegen hele andere culinaire tradities om het jaar mee in te luiden. Verrassend? Ze hebben veelal te maken met bijgeloof en geld.

Dit aten we massaal in 2015, 2016 en 2017 >

SPANJE
Spanjaarden hebben vaak een tros druiven bij de hand tijdens het aftellen, om er om middernacht welgeteld één van te eten. Ze hopen dat het eten van de druif gelukt brengt in het komende jaar. Ook roosteren ze op Oudjaarsdag vaak een speenvarken. Dit doen ze omdat het dier staat voor vooruitgang. De Spanjaarden zijn trouwens niet de enigen die dit doen. Ook in Cuba, Oostenrijk, Portugal én Hongarije is dit een traditie.

ZWEDEN EN NOORWEGEN
In Zweden en Noorwegen beginnen ze het nieuwe jaar met een kom rijstpudding. Niet echt feestelijk, zou je denken. Maar daar is het ze ook niet om te doen. Ze verstoppen in één van de kommen één amandel. En wie ‘m vindt, staat het komende jaar veel voorspoed te wachten - hopen ze in ieder geval.  

ITALIË
In Italië eten veel mensen linzen na de jaarwisseling. Dit doen ze omdat linzen zouden lijken op kleine munten, en ze zouden zorgen voor welvaart in het nieuwe jaar. Ook eten ze iets wat lijkt op onze geliefde oliebol. Een gefrituurde deegbal, anders dan bij ons geserveerd met honing. Hoe ze het noemen? Strufoli.

In Italië? Dit is waarom je 's middags nooit een latte moet bestellen >

DUITSLAND
In Duitsland proosten ze vaak met een glas Sekt. Dit is een Duitse drank die met dezelfde methode wordt gemaakt als champagne.

GRIEKENLAND
De Grieken beginnen het nieuwe jaar vaak met gebak. Een stuk vasilopita om precies te zijn. Dit is een cake waar een munt in is verstopt. Iedereen krijgt een plak, en wie de munt vindt staat een voorspoedig jaar te wachten – moet je de bacteriën van het geld maar voor lief nemen.

Dit moet je eten als je honderd jaar wilt worden >

VERENIGDE STATEN
In de Verenigde Staten eten ze op nieuwjaarsdag vaak groene groentes. Waarom? De kleur komt overeen met die van de dollar, wat geluk zou brengen.

SCHOTLAND
In Schotland nippen ze na het aftellen niet aan de champagne, maar aan een glas whiskey. Cheers!

JAPAN
Japanners eten op nieuwjaarsdag vaak noedels. Dit omdat noedels voor hen staan voor een lang leven. Hoe langer je noedel, hoe langer je leven zelfs. Het gerecht dat ze vaak maken heet toshikoshi soba. Toepasselijk als maar kan betekent toshikoshi dan ook ‘van het ene jaar naar het andere’.

Dit zijn de 50 culinairste bestemmingen ter wereld >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO