Dit zijn de trends voor 2018 op het gebied van bier

Aldus wandelende bierencyclopedie Kristian Jagerman van gastropub Helst. 

gerelateerd
Doei detox! 6x het lekkerste comfortfood
Dit is waarom lightproducten je niet gaan helpen met afvallen
Deze foodtrends hoeven we niet meer te zien in 2018
We kunnen wellicht geen chocolade meer eten in 2050
Getty Images

Helst is dé hotspot in de Amsterdamse Pijp als het aankomt op bieren. Uit de dertig taps – dertig echte Amsterdammertjes waar het bier uit vloeit – komen continu wisselende bieren uit binnen- en buitenland en in de koelkasten en bijbehorende winkel een paar deuren verderop nog meer. We spraken bedrijfsleider en bierbrein Kristian Jagerman over de trends die hij signaleert in het huidige bierlandschap.

Dit worden de foodtrends voor 2018 >

CRAFT BEER
Helst is zelf ontstaan uit een trend: craft beer. In Amerika zijn craft beers al tien jaar booming. In Nederland poppen de kleine bierbrouwerijen nu pas als paddestoelen uit de grond. Dat enorme aanbod aan brouwerijen betekent echter niet dat elk nieuw bier goed is. En daar speelt Helst dus op in, door de juweeltjes van over de hele wereld eruit proberen te pikken.

BIER UIT BLIK
Hoe verser je bier, hoe beter de hop smaakt. Dat is dan ook de reden dat bierflesjes vaak donker zijn en blik in opkomst is. Elke craft brouwer begint langzaam ook blikjes te produceren. Blik laat geen straaltje zonlicht binnen. Bovendien is het is technisch beter, lichter dan glas, kost minder om te vervoeren en is makkelijker te recyclen. Vroeger gaven de linings nog een gekke smaak af, tegenwoordig is de technologie zo goed dat die smaak eraf is. Ook op Instagram zie je dat steeds meer merken overstappen op blik.

Jagerman legt je ook het verschil uit tussen álle soorten bier >

HOPPIGE PILS
Hoppige pils is normaal pilsbier, maar dan met een overload aan hop. Het is veel aromatischer dan gewoon bier. Dat maakt het wel bitterder, maar interessanter. Binnen hop heb je ook nog honderden soorten waarmee wordt geëxperimenteerd. Elke hop heeft een eigen eigenschap. Zo heeft Amerikaanse hop een citrussmaak en Nieuw-Zeelandse meer de smaak van tropisch fruit. Door verschillende soorten hop te mixen, onstaan nieuwe combinaties en hopvarianten – en dus smaken. Mijn favoriet op dit moment is The Kernel Pale Ale Citra. Die is megavers en moet je zo snel mogelijk drinken.

SESSION ALE
Men wil steeds meer bier drinken, maar minder alcohol. Er wordt dus ook meer bier met een lager alcoholpercentage gedronken. Session bier is een bier met veel aroma en smaak, maar weinig alcohol. Je kunt er een hele sessie mee doen, zonder om te vallen. Minder alcohol is overigens een trend die in de gehele horeca te zien is, neem bijvoorbeeld de populariteit van vermout.

Eerst nog even Kerst: dit zijn alle foodtrends voor deze Kerstmis > 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO