Zo verdeel je een Tony’s Chocolonely op een éérlijke manier

We moeten bekennen: wij delen een Tony’s reep liever helemaal niet. Maar ach, toch goed om te weten hoe je die reep nou eerlijk verdeelt. In geval van nood. Zonder ruzie.

gerelateerd
Huh? Uit onderzoek blijkt dat de 5-seconderegel niet klopt!
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?
Tony's Chocolonely - via Instagram

EERLIJK DELEN
Hoogleraar wetenschapscommunicatie en wiskundefreak Ionica Smeets vond het maar lastig dat je een reep Tony’s Chocolonely niet eerlijk kan verdelen met 2, 3, 4, 5, of zelfs 6 personen. Na lang puzzelen kon ze niet tot een oplossing komen. Heinze Havinga en Rachel Kremer waren Smeets te slim af en losten het mysterie op.

MEERDERE COMBINATIES
De Tony’s Chocolonely reep heeft stukjes van 4, 5, 8 en 10 gram, maar ook een grote brok met het logo van wel 33 gram. Een uitdaging voor Havinga en Kremer, beide gefascineerd door getallen. Uiteindelijk wisten ze het grote mysterie op te lossen.

Havinga is programmeur en liet eerst zijn computer even puzzelen, voor hij zijn eigen hersens begon te kraken. Havinga: ‘Je kunt een computer vragen om eindeloze combinaties te maken. Net zo lang tot er iets uitkomt.’ Na een aantal weken puzzelen ligt er nu een ontwerp op tafel.

DE OPLOSSING
Wil je zonder ruzie een Tony’s reep met z’n tweeën delen? Dat doe je als volgt. De één gaat voor het grootste stuk van 30 gram en neemt daarnaast de stukjes van 22, 15, 9, 8 en 6 gram. Dan kom je op een totaal van 90 gram. De ander gaat voor de stukjes van 20, 17, 16, 10, 9, 8, 5 en 5 gram.  Ook dan kom je dan op  een totaal van 90 gram. 

UITNODIGING
De deelbare reep komt niet in het assortiment, maar Tony’s Chocolonely is enthousiast over het ontwerp en heeft de wiskundegenieën uitgenodigd op het hoofdkantoor op het Westergasterrein om zelf een reep te maken. Havinga en Kremer leefden zich uit op een reep met pecannoten, knettersuiker en kardemom, één met cruesli en banaan en één met gummiberen, knettersuiker en discodip.

Bron: Tubantia 

Mysterie opgelost! Maar je hebt vast trek gekregen in één van onze lekkere Tony’s Chocolonely-recepten:

Tony's Chocolonely Feesttaart met Tony's Framboos-Knettersuiker, macarons, lange vingers en champagne
Je vindt hier het recept>

tonys-taart

Tony's Chocolonely No-bake cheesecake met gezoutenkaramelsaus en bastogne
Je vindt het recept hier>

tonys-cheesecake
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO