Waarom krijgen we honger na het drinken van alcohol?

Uit de kroeg nog even langs de snackbar voor een dürüm döner, want je bent dronken en hebt honger. Klinkt herkenbaar? We leggen je uit hoe dat komt.

gerelateerd
Dit gebeurt er als je kauwgom doorslikt
Huh? Uit onderzoek blijkt dat de 5-seconderegel niet klopt!
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Getty Images

Bij een onderzoek gaven onderzoekers zestig vrouwen willekeurig drankjes. Sommige vrouwen kregen een glas wodka gemengd met light-frisdrank, terwijl andere vrouwen light-frisdrank dronken waar wodka op gesprayd was (voor de geur), zodat ook zij dachten dat ze alcohol dronken. Vervolgens kregen ze chocoladekoekjes met de mededeling dat ze zo veel mochten eten als ze wilden.

WAT BLEEK?
Niet heel verrassend, de vrouwen die werkelijk alcohol dronken, scoorden slechter op de test én aten meer koekjes dan de vrouwen die een placebodrankje dronken. De onderzoekers concluderen dat de vrouwen (met alcohol in het bloed) meer calorieën naar binnen werkten omdat hun vermogen om zichzelf in de hand te houden door de alcohol was aangetast.

Door twee glazen wijn per dag val je hoogstwaarschijnlijk af! >

MAAR…
Dat is niet de enige reden. Alcohol zou ook de hypothalamus stimuleren, oftewel het deel in je hersenen dat dingen regelt zoals lichaamstemperatuur, je slaapritme en honger. Wanneer de hypothalamus getriggerd wordt, krijgen we trek op een moment dat we dat eigenlijk niet hebben.

MAAR WAAROM DAN BEHOEFTE AAN ONGEZOND?
Omdat alcohol in principe een gif is (echt? Ja, echt), wil je lichaam het er zo snel mogelijk weer uit werken. De moeite die je lichaam moet doen om de alcohol te verwerken, haalt je bloedsuikerspiegel naar beneden. Dit zorgt voor een lage bloeddruk, waardoor je zin krijgt in tadaa: koolhydraatrijk eten!

Koolhydraten zijn echt niet slecht voor je >

Bron: Women's Health
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO