Het Uien Feest - een ui in Amsterdam

Tip: Uien Feest

30 maart 2012

Gratis uiengerechten eten en uien verzamelen tijdens het Uien feest van de Over Datum Eetclub.

Je hebt ongetwijfeld ooit gehoord van de Over Datum Eetclub van Mediamatic in Amsterdam. Deze organisatie tart de Voedsel- en Warenautoriteit door enkel met delicatessen die over datum zijn te werken. De onderliggende boodschap? Een protest tegen verspilling. En dat protest gaat niet gepaard met een boze menigte, maar met een feestende. Ditmaal organiseert de Over Datum Eetclub een Uien Feest.

       
GRATIS UIEN
En dat klinkt best een beetje gek. Het idee? Op vrijdag 30 maart wordt er een kwart miljoen uien gelost voor de Mediamatic Fabriek (VOC–kade, Amsterdam). Iedereen mag daar zijn tas, shopper of bakfiets mee volladen. Gratis uien dus! En nee, het is geen vervroegde 1 april-grap. Omdat de oogst wereldwijd goed was, moeten Nederlandse boeren zelfs geld toe geven om van hun uien af te komen. Op 23 maart is de gemiddelde handelswaarde van een ui tussen de 25 en 75 cent per kilo. Wat de boeren niet kwijtraken, wordt verspreid met de mestwagen over het land of rot weg onder de grond. En daarom redt de Over Datum Eetclub maar liefst 35.000 kilo uien van de afvalberg.

    
UIENDANSJES
Maar! Er is meer. Van 18.00 tot 20.00 uur laten verschillende koks je vanuit hun mobiele keukens de lekkerste uiengerechten proeven. En er mag ook gedanst worden op de deuntjes van dj Aletro en de band Wasted Years of Pumping Iron. Nog lang niet genoeg van al die uien? Op zaterdag en zondag kun je van 13.00 tot 20.00 uur weer onbeperkt uien komen halen.

   
UIENFESTIJN
Waar: het Oostenburgereiland, Oostenburgervoorstraat 181 en de VOC-kade in Amsterdam
Wanneer: 30 en 31 maart
Kosten: niets!
Info: www.mediamatic.net

      
Ook heel leuk: verschillende food markets door het hele land

        

 
 
Meer Trending...
Trending
Kaaseters zijn gezonder en andere weetjes
Elke week zetten we het interessantste en leukste internationale foodnieuws voor je op een rij.
Trending
Pop-up restaurants zijn here to stay
Ergens in het jaar 2009 was ‘ie er opeens: het pop-up restaurant. Een eettent die misschien een week, een maand, of nog iets langer open is. Het tijdelijke restaurant is een blijvend  fenomeen.
Trending
Opeens weet je het, je wordt foodblogger
Leuk! Je hebt alleen nog geen letter geschreven! Tijdens deze nieuwe 6-weekse cursus leer je hoe je meester op de korte baan wordt.
Trending
7x blogrecepten
Hyperhip en fijn retro
We zetten de lekkerste en mooiste gerechten op een rij. 
Trending
Tostiliefhebbers hebben meer seks en ander belangrijk foodnieuws
Elke week zetten we het interessantste en leukste internationale foodnieuws voor je op een rij.
Trending
Zilte aardappel & zeewierpasta
Gaan deze voedselinnovaties ons redden?
De afgelopen jaren voltrekt zich een voedselrevolutie. Deels tegen verspilling, deels om ons klaar te maken voor een toekomst waarin voldoende eten niet per se vanzelfsprekend is. We zetten een aantal vondsten op een rij!