Trending http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinieuws/tip-uien-feest/1584795-1-eng-GB/Tip-Uien-Feest_crop620x450.jpg Tip: Uien Feest
Het Uien Feest - een ui in Amsterdam

Tip: Uien Feest

30 maart 2012

Gratis uiengerechten eten en uien verzamelen tijdens het Uien feest van de Over Datum Eetclub.

Je hebt ongetwijfeld ooit gehoord van de Over Datum Eetclub van Mediamatic in Amsterdam. Deze organisatie tart de Voedsel- en Warenautoriteit door enkel met delicatessen die over datum zijn te werken. De onderliggende boodschap? Een protest tegen verspilling. En dat protest gaat niet gepaard met een boze menigte, maar met een feestende. Ditmaal organiseert de Over Datum Eetclub een Uien Feest.

       
GRATIS UIEN
En dat klinkt best een beetje gek. Het idee? Op vrijdag 30 maart wordt er een kwart miljoen uien gelost voor de Mediamatic Fabriek (VOC–kade, Amsterdam). Iedereen mag daar zijn tas, shopper of bakfiets mee volladen. Gratis uien dus! En nee, het is geen vervroegde 1 april-grap. Omdat de oogst wereldwijd goed was, moeten Nederlandse boeren zelfs geld toe geven om van hun uien af te komen. Op 23 maart is de gemiddelde handelswaarde van een ui tussen de 25 en 75 cent per kilo. Wat de boeren niet kwijtraken, wordt verspreid met de mestwagen over het land of rot weg onder de grond. En daarom redt de Over Datum Eetclub maar liefst 35.000 kilo uien van de afvalberg.

    
UIENDANSJES
Maar! Er is meer. Van 18.00 tot 20.00 uur laten verschillende koks je vanuit hun mobiele keukens de lekkerste uiengerechten proeven. En er mag ook gedanst worden op de deuntjes van dj Aletro en de band Wasted Years of Pumping Iron. Nog lang niet genoeg van al die uien? Op zaterdag en zondag kun je van 13.00 tot 20.00 uur weer onbeperkt uien komen halen.

   
UIENFESTIJN
Waar: het Oostenburgereiland, Oostenburgervoorstraat 181 en de VOC-kade in Amsterdam
Wanneer: 30 en 31 maart
Kosten: niets!
Info: www.mediamatic.net

      
Ook heel leuk: verschillende food markets door het hele land

        

 
 
Meer Trending...
Trending
10 tips! Zo organiseer je een groepsdiner
Vol enthousiasme je gehele vriendengroep plus aanhang en diens verre achterneven uitgenodigd voor een diner en geen idee waar je in vredesnaam moet beginnen? We geven tips voor een stressvrije dinnerparty.
Trending
Een vluggertje met Julius Jaspers! 3 snelle vragen over zijn nieuwe zaak
Wij spraken trotse eigenaar Julius Jaspers tijdens de opening van zijn nieuwe streetfoodrestaurant Happyhappyjoyjoy en vroegen onder andere welk gerecht we ab-so-luut moeten uitproberen...
Trending
75 rijmpjes over alcohol die je voor altijd moet onthouden (en meer foodnieuws)
Waaronder de altijd belangrijke beer before gin, sick in the bin. Ook is er onderzoek gedaan naar de smaak van vet (spoiler: het is niet lekker) en is de beste haring gekozen.
Trending
5x Geestige foodfilmpjes
Waarschijnlijk heb je ze al gezien, maar bij ons op de redactie kunnen we er nog steeds krom om liggen. Deze vijf gouwe ouwe viral foodfilmpjes blijven leuk.
Trending
Tastees: je lievelingsgerecht op je T-shirt
Kapsalon, boerenkool, kibbeling, couscous en roti kip. Je favoriete gerecht op je shirt, met een mooie achterliggende gedachte.
Trending
10x foodhacks die je nog niet kent
Het leven in de keuken kan sneller. En dan wel met deze tien foodhacks.