Psychologen zochten uit waarom we ons eten zo graag Instagrammen

Moet je ook altijd al je eten fotograferen en op instagram zetten? Herkenbaar. Een paar Amerikaanse onderzoekers gingen op zoek naar een verklaring achter het foodstagrammen. En de uitkomst is verrassend.

gerelateerd
13 tips om je eten langer vers te houden
Waarom snacken we eigenlijk?
Opnieuw opwarmen: yay or nay?
8 dingen die je nooit in de magnetron mag doen
Getty Images

VASTLEGGEN
Voor de studie deden de onderzoekers drie tests. Bij de eerste proef konden de deelnemers kiezen uit het eten van gezond (fruitsalade) of ongezond (red-velvet cake) eten, en mochten ze kiezen of ze het eten wilde vastleggen of niet.

GENIETEN
Wie van tevoren een foto had genomen van de red velvet cake, genoot er meer van dan de mensen die de taart niet op de kiek hadden gezet. Bij de gezonde fruitsalade was er weinig verschil tussen mensen die hem wel of niet hadden gefotografeerd.

Zo maak je de mooiste foto van je eten >

GEZOND
Bij de tweede test kregen alle deelnemers de red velvet cake. Een deel van de deelnemers kreeg te horen dat de cake ongezond was. Tegen de anderen werd gezegd dat het een gezonde taart was van appelmoes met een low-fat laagje. De ongezonde taart werd lekkerder gevonden dan de zogenaamd gezonde taart.

Dit nieuwe restaurant in Amsterdam is helemaal ROZE >

BOERENKOOL
Opmerkelijk: zodra de onderzoekers de fruitsaladegroep vertelden dat alle andere deelnemers ook gezond aten, waren de health-freaks nog blijer met hun verantwoorde keuze.

OP DE HOOGTE
Hoe dat kan? Het delen van je gezonde keuzes via instagram maakt die keuzes lekkerder.  Een boerenkoolsmoothie kan eruitzien als een glas groene brei. Maar wanneer je meedoet aan een gezamenlijk ‘ding’ lijkt hij opeens een stuk lekkerder. Voor vet of ‘fout’ eten geldt hetzelfde, maar dan omgekeerd. Als je deelt dat je iets lekkers eet of zondigt, wordt het nog lekkerder.

Is dit restaurant Instagram heaven? >

BIDDEN
Je eten vooraf fotograferen zorgt er dus voor dat je meer lust opbouwt voor wat er komen gaat en dat je het daarom lekkerder vindt. Bidden voor het eten werkt volgens de onderzoekers hetzelfde. Door kort bij je eten stil te staan, geniet je er meer van. Leg dat zeurende mensen maar uit als je weer aan het instagrammen bent voor het eten.

Bron: Nymag
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO