Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?

De een vindt van wel. De ander van niet. We moeten niks, maar wat is het voordeligst?

gerelateerd
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Zó maak je oude taaie chips weer knapperig
Getty Images

KOELKAST OF NIET?
Het antwoord is niet. De meeste boter overleeft prima buiten de ijskast. Door het hoge vetgehalte bederft het niet snel. Zout (in gezouten boter) gaat ook het beschimmelen tegen. Je kunt boter ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits het niet bloody hot is in je keuken.

ONDER 21 GRADEN
Dat wil zeggen: de kamer waarin je de boter bewaart, moet onder de 21 graden Celsius zijn. Als het er meestal warmer is - door vloerverwarming bijvoorbeeld - dan kun je ‘m beter in de ijskast leggen.

BOTERVLOOT
Gezouten boter doet het zeker een week buiten de koelkast. Als je ‘m in een botervloot bewaart, kun je het zelfs twee weken goed houden. Twijfel je of het nog wel goed is? Even ruiken en proeven. Van zo’n klein stukje boter word je niet ziek, hoor. En je proeft meteen als het bedorven is.

Mmm.. gebakken tong met citroen-knoflookboter >

BOTER IN DE IJSKAST
Als je boter in de ijskast bewaart, hou je het vier maanden goed. Vaak is boter een maand na de ‘ten minste houdbaar tot’ nog prima te gebruiken.

BOTER IN DE VRIEZER
Boter blijft in de vriezer zelfs een jaar bruikbaar. Build me up, buttercup. Want boter maakt echt alles beter. Van een stuk vlees tot aan toast tot aan cake. Waar zouden we toch zijn zonder die goudgele smeerbare rakker.

Bron: Huffingtonpost

De truc voor zachte, maar niet gesmolten boter >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO