Huh? Uit onderzoek blijkt dat de 5-seconderegel niet klopt!

De waarheid is aan het licht. En de waarheid is hard. Die 5-seconderegel? Onzin.  

gerelateerd
6 kookregels die iedere thuiskok moet kennen
Gewerkt of werk je in de horeca? Deze ergernissen begrijp jij
Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?
Getty Images

Jij bent waarschijnlijk ook opgeroeid met de onofficiële 5-seconderegel. Vooral voor de klunzen onder ons is wat we nu gaan vertellen geen fijn nieuws. Alles wat we als waarheid zagen over de ‘ligt-je-boterham-minder-dan-5-seconden-op-de-vloer-dan-mag-je-’m-nog-opetenregel’, is een leugen.

NANO-SECONDE
We dachten massaal dat voedsel dat minder dan vijf seconden op de grond lag, niet besmet kan raken. Maar allesbehalve blijkt waar te zijn uit een onderzoek van Rutgers University.

De onderzoekers testen verschillende oppervlakken: roestvrij staal, hout, tegels en tapijt. En ook vier verschillende etenswaren: brood, watermeloen, brood met boter en winegums. Daarna keken ze naar vier verschillende tijden dat het voedsel contact had met de oppervlakken. Minder dan een halve seconde, 5 seconden, 30 seconden en 300 seconden. De uitkomst? Watermeloen was het meeste besmet en winegums het minste. De kans op besmettingsoverdracht was het hoogst op tapijt. 

Met dit broodrooster produceer je een toast met je eigen selfie erop >

CONCLUSIE?
Hoe langer voedsel in contact is met het oppervlak, hoe meer bacteriën er overlopen.  Dus de volgende keer dat je iets laat vallen, is de regel niet meer van toepassing. Of gaan we, de nuchtere Hollanders die we zijn, voor de regel: bacteriën zijn goed voor de weerstand?

Ham en kaas is verleden tijd, 8x bijzondere tosti recepten > 

Bron: Delish
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO