Trending http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinieuws/expo-lekker-joods/2063325-1-eng-GB/Expo-Lekker-joods_crop620x450.jpg Expo: Lekker joods
Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

17 december 2012

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
8 TED-talks voor foodies
Deze TED-talks van chef-koks, kookboekenschrijvers en bevlogen types vieren al het eetbare. Sla hem op onder je favorieten.
Trending
De ultieme truc voor het snel schillen van je piepers
Voor wie niet uit de voeten kan met aardappelmessen en dunschillers.
Trending
Kijktip: de ondernemers in de foodhallen van Zuidoost
Amsterdam krijgt in juni een foodhal erbij: in een parkeergarage in Zuidoost opent World of Food. Over de ondernemers is een realityserie gemaakt.
Trending
3 manieren om vlees te ontdooien
Tipje van de sluier: er is een goede manier, een snelle manier, en een manier die je gebruikt in noodgevallen.
Trending
We kunnen niet stoppen met kijken naar dit kunstwerk
Het kunstenaarsduo Lernert & Sander heeft bijna honderd soorten rauw voedsel in perfecte vierkantjes gesneden en hier een foto van gemaakt.  
Trending
Dit is waarom stinkkaas stinkt
Wij zijn gek op sterke kazen. Stinken? Oké, misschien een beetje. Maar dat is heel normaal.