Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
De keuken in!
Ook deze week hebben we weer de zeven beste blogrecepten voor je uitgezocht.
Trending
Help jij Niven uit de brand?
Niven, je weet wel, die held die mysterieus uit ons favorietennummer tuimelde, is aan het crowdfunden geslagen. Hij heeft grootse plannen met zijn keuken.
Trending
Opwarmers voor druilerige dagen
Stoofpotten, veel (fles)pompoen, cake met drank en appels: het is herfst!
Trending
8 tips
Fotografeer je eten als een pro
Je hoeft niet de meest blitse spiegelreflexcamera te hebben voor het maken van mooie foto’s van je eten. 8 tips voor zeer appetijtelijke foto’s.
Trending
Het is vandaag Nationale Krokettendag
Dat gaan we vieren! Met een goeie Van Dobben of Kwekkeboom, of een huisgemaakte variant, met of zonder vlees.
Trending
Coca-Cola Life met stevia ook in Nederland
In Argentinië is het al láng geen nieuws meer. Het groene blikje Coca-Cola met stevia en échte suiker ligt al lang en breed in de schappen, en ook het Verenigd Koninkrijk was al aan de beurt. Binnenkort kan Nederland nu ook aan de 'groene' cola.
Trending
Grote kans dat jij niet aan je dagelijkse portie groente komt
Wist je dat maar 5 procent van de volwassenen en 1 procent van de jongeren dagelijks genoeg groente eet*.
Trending
Cadeautje! Lees de nieuwe ELLE Eten gratis op tablet
Abonnee van ELLE Eten? Heb jij even mazzel: je kunt bij MagZine, de Digitale Kiosk, gratis (!) de digitale versie downloaden. Zo heb je jouw ELLE Eten altijd bij de hand op iPad, iPhone én/of Android tablet en telefoon.