Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
Zo tackle je een ontplofte moestuin
Leuk zo’n moestuin, maar als je op vakantie geweest bent dan tref je een ontploffing van jewelste aan: onkruid, doorgeschoten kolen, een berg te oogsten goed, een leger slakken, noem maar op. Kirsten van Gartine geeft tips en trucs om je moestuin weer in het gareel te krijgen.
Trending
Recepten voor elke dag van de week
Zeven beste bloggerechten
Trending
Heb jij de ELLE Eten-app al?
Kwamen we begin dit jaar met een gloednieuwe website speciaal voor je mobiel, maken we je het nu nóg makkelijker! Download snel die ELLE Eten-app!
Trending
Alleen vandaag! IJsco on demand
Bij taxidienst Uber snappen ze wel hoe je de publiciteit haalt. Vandaag zetten ze 30 fietskoeriers in om oververhitte Amsterdammers van een ijsje  te voorzien.
Trending
Zeven beste blogrecepten
Nieuwe ingrediënten en vertrouwde pizza.
Trending
Doe mee met Nationaal Experiment Wentelteefjes
Het bakken van hét perfecte wentelteefje is een precaire toestand. Want hoe bak je die exact? Doe mee met het Nationaal Experiment Wentelteefjes en laat de wetenschap beslissen.
Trending
Wint AH´s avocadodip zonder avocado de Kletsmajoor?
Guacamoledip met 0.7 procent avocado, ‘natuurlijke’ Rivella en Healthy People’s bosbessensap gemaakt van druiven. Wie-o-wie verkoopt de grootste kul en wint de Kletsmajoor-award?
Trending
7x
Ouderwets ongezond
7 blogrecepten die niets met enige health trend te maken hebben.