Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

17 december 2012

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
7
Kerstbaksels
Doe de oven maar alvast aan: de bloggers bakken zoete broodjes, heel veel koekjes en beignets, allemaal in het teken van Kerst.
Trending
boozy recepten
Kerstdiner overlevingstip 3
Vooral in familieverband is niet iedereen altijd even ontspannen tijdens het kerstdiner. Deze boozy recepten halen de scherpe randjes eraf...
Trending
Kerstdiner overlevingstip 2: begin nu
Heb je in een vlaag van verstandsverbijstering je hele macraméclub voor het kerstdiner uitgenodigd? Stop met panieken, we slepen je er doorheen. Maar wacht niet langer.
Trending
We hebben een stageplek vrij
Onze stagiair gaat weer terug naar school. Per half januari hebben we plek voor iemand die minimaal vijf maanden onderdeel kan zijn van onze redactie.
Trending
Wat nou gezond
Onze post-Sinterklaas blues verslaan we met suiker, zout en vet.
Trending
In je pepernoten geschoten
Zo. Makker staakt uw wild geraas. Handen uit de mouwen en zelf pepernoten bakken. Dit is het recept.