Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
Tunes voor in de soul kitchen
Als er één keuken is waar een behoorlijke playlist van pas komt, dan is het de soul kitchen. Bij deze!
Trending
Verse oogst: blogrecepten
We hebben weer de beste gerechten van de week voor je op een rijtje gezet.
Trending
Waarom hete pepers je mond in brand zetten...
De makers van dit TedEd-filmpje geven geen lesje hete-pepers-eten, opdat je vet cool kunt doen ten overstaan van je gave vrienden, maar leggen voor eens en voor altijd uit wat er nu eigenlijk aan de hand is als je mond in de hens staat. Of je ogen. Als je zo dom was om erin te wrijven...
Trending
O-nee, we snijden onze taart al tijden verkeerd
Dat blijkt uit een ingezonden brief van de Britse wiskundige Sir Francis Galton aan Nature in 1906, omtrent de wetenschappelijke principes van het taartsnijden.
Trending
Voor altijd zomer! De nieuwe ELLE Eten is er
In de nieuwe ELLE Eten maar liefst 51 recepten voor het midden van de zomer, van supersnel tot heus projectkoken. Nu in de schappen!
Trending
Tv-marathon die geen enkele foodie wil missen
Worden vegetariërs sterker als ze twee maanden wél vlees eten? Is aan sperma te proeven wat een man gegeten heeft? En wat gebeurt er met je gezondheid als je weken lang alleen maar rauwe groenten, fruit en noten eet?
Trending
sneak peek
Dit staat er in de nieuwe ELLE Eten
Vrijdag ligt-ie bij abonnees op de mat, en volgende week pas in de schappen. Maar om jullie lekker te maken alvast een selectie uit de nieuwe ELLE Eten.
Trending
Voor sportieve Paleo’s: bacon van Reebok
Je leest het goed, bacon van Reebok. En dan bedoelen we geen olijk Afrikaans springbokje, maar het sportmerk.