Trending http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinieuws/expo-lekker-joods/2063325-1-eng-GB/Expo-Lekker-joods_crop620x450.jpg Expo: Lekker joods
Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

17 december 2012

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
Alle foodporn op een pagina
Twitter Food is een account dat geheel om #eten draait.
Trending
7x blogrecepten
Alles is groen
We kunnen er nu echt niet meer omheen: de lentegroenten en aardbeien vliegen ons om de oren.
Trending
Pindakaas is verslavend en nog meer nieuws
Elke week zetten we het interessantste en leukste internationale foodnieuws voor je op een rij.
Trending
7x blogrecepten
De mooiste, lekkerste en beste recepten van de week
Deze week een fijne combinatie van hartige vleesgerechten, veganistische hoofdgerechten en zoetigheid.25x vlees noch vis >
Trending
Hoera! Nigella terug bij de BBC
Kookgodin Nigella komt terug op tv met een nieuw programma. Met Simply Nigella gaat ze terug naar de basis en draait het weer om eten waar we allemaal gelukkig van worden.
Trending
Waarom je de pitjes van je watermeloen moet eten
Niet weggooien, maar opeten die pitjes: ze blijken namelijk een ware eiwittenbom. We beloven dat er geen watermeloen in je buik zal groeien.