Lekker joods - Een wereld op tafel

Expo: Lekker joods

17 december 2012

Wat hebben een Zeeuwse bolus, een New Yorkse bagel en een Surinaamse pom met elkaar gemeen? Behalve dan dat ze alle drie maar wat lekker zijn. Ga naar expo 'Lekker joods - Een wereld op tafel' en je zult het weten.

Vrijdag opent de tentoonstelling Lekker joods in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als spin in het web van geschiedenis, traditie, feest en rituelen.

 
PASS ME DE MATZES
De joodse spijswetten en de diaspora zorgen op zichzelf al voor een interessante keuken. Want: hoe kunnen de Zeeuwse bolus en New Yorkse bagel dezelfde oorsprong hebben? En waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met ritueel slachten en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? De tentoonstelling geeft bovendien een mooi overzicht van honderden joodse kookboeken uit heel de wereld. Ook is er keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker.

 

KOOSJERE ZAKEN
Natúúrlijk is er voldoende input voor de smaakpapillen; op vaste dagen en tijdstippen kun je koosjer etenswaar proeven. En er staan veel gerechten uit de tentoonstelling de komende tijd op de menukaart van het Museumcafé. Ook is Johannes van Dam gestrikt voor een masterclass kugels maken en zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond.
 
LEKKER JOODS - EEN WERELD OP TAFEL
Wanneer: 21 december 2012 t/m 5 mei 2013
Waar: Joods Historisch Museum, Amsterdam
Info: www.jhm.nl 

 

Ook leuk: Tales on the table >

 
 
Meer Trending...
Trending
De nieuwe ELLE Eten ligt nu in de schappen
ELLE Eten 6 is dikker en steviger dan ooit. Goed nieuws: dat blijft zo!
Trending
In de nieuwe ELLE Eten
Stressloze kerstmenu's en perfecte oliebollen
Dat we wat dikker geworden zijn, heb je inmiddels misschien al wel begrepen.
Trending
Turducken
‘A chicken inside a duck, stuffed inside a turkey.’ Dát is nou een turducken. Een introductie op dit gekke culinaire fenomeen.
Trending
Party like it's hot
De nieuwe ELLE Eten is gelanceerd
Koud van het feestje bekomen, ligt de nieuwe ELLE Eten vandaag bij onze abonnees op de mat. Eigenlijk net zo spannend. Zo ging het eraan toe op het lanceringsfeestje bij SieMatic aan het Vondelpark...
Trending
Cadeautje van Sint en de Febo
Makker staakt uw wild geraas, Sint trekt bij Febo een kroket van speculaas.
Trending
Hay Donna!
Ter ere van de Nederlandse vertaling van haar boek The New Classics (Nieuwe klassiekers) is Donna Hay vandaag in Nederland. We stelden haar vanochtend in het Ambassadehotel de onvermijdelijke vraag...