Viskroketjes

Geschikt voor 4 personen

Lekkere kroketjes van eventuele (maar het lijkt ons sterk...) overgebleven zalm, of van een stuk zalmmoot, dat je even hebt voorgebakken of -gestoomd.

gerelateerd
Paddestoelenrisotto van bloemkoolrijst
Kip cashew met bloemkoolrijst
Gebakken bloemkoolrijst met gehakt, wortel en tuinerwten
Srirachapancakes met cheddar, bacon en gekarameliseerde banaan

Ingrediënten

1 el olijfolie
80 g ongezouten boter
1 sjalot, fijngehakt
80 g bloem
1 el droge sherry of vermout
500 ml halfvolle melk
mespunt cayennepeper
1/2 citroen, de schil + 1 el sap
200 g (overgebleven) gegaarde zalm
1/2 bosje dille, fijngehakt
salade voor erbij, optioneel

Voor het frituren
100 g bloem
1 ei, losgeklopt
150 g panko of broodkruim
olie, voor frituren

Voor de mierikswortelyoghurt
2 el mierikswortel
6 el Griekse yoghurt

BEREIDING
1. Verhit de olie en boter in een diepe man en fruit de sjalot een paar min aan. Voeg de bloem toe en roer het mengsel in de pan stevig om tot het goed gemengd is. Roer de sherry of vermout erdoor en voeg geleidelijk de melk toe, terwijl je steeds blijft roeren en een saus ontstaat die qua dikte vergelijkbaar is met aardappelpuree. Voeg naar smaak cayennepeper en nootmuskaat toe en haal van het vuur. Schep voorzichtig het citroensap, de zalm en de dille erdoor en verdeel het mengsel over een groot bord om het koelproces te versnellen. Zet minstens één uur koud weg.

Doe vlak voordat je met de kroketjes begint de bloem, het ei en het broodkruim in drie verschillende kommen. Schep 1 ei vulling in je (ingevette) hand en maak er een kroketje van dat je evt nog een beetje platdrukt. Haal eerst door de bloem, vervolgens door het ei en ten slotte door het broodkruim en leg op een bord. Herhaal tot de vulling op is.

2. Verhit genoeg olie om de bodem van een pan een paar cm te bedekken en bak de kroketjes gedurende 5-6 min met een paar tegelijk goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

3. Roer de mierikswortel door de yoghurt, breng op smaak met wat zout en serveer bij de kroketjes. Geef er als je wilt nog een eenvoudige salade bij. 

gerelateerd
Paddestoelenrisotto van bloemkoolrijst
Kip cashew met bloemkoolrijst
Gebakken bloemkoolrijst met gehakt, wortel en tuinerwten
Srirachapancakes met cheddar, bacon en gekarameliseerde banaan
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO