Banketstaaf met amandelspijs

Geschikt voor 0 personen

Een Sinterklaasklassieker uit het boek Strooigoed. 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

Voor het bladerdeeg:
125 g bloem + extra voor bestuiven van het werkblad
125 g koude boter, in blokjes
65 ml ijskoud water
1/2 tl zeezout

Voor de vulling:
100 g amandelmeel 
100 g kristalsuiker
1/2 ei + extra voor het bestrijken van de banketstaaf
1 citroen, rasp en sap
10 amandelen, ter garnering

Benodigdheden:
Bakpapier
Vershoudfolie

Bereiding

1. Meng voor het bladerdeeg alle ingrediënten in een keukenmachine of met een handmixer totdat je een samenhangende deegbal hebt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

2. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van zo’n 5 mm dik. Vouw het deeg in drieën. Begin bovenaan en vouw tot het midden. Leg dan de onderkant er overheen, zodat je drie lagen hebt. Draai het deeg nu een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek. Vouw het deeg opnieuw in drieën en laat het weer 1 uur rusten in de koelkast.

3. Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 3 mm dik.

4. Vouw het opnieuw in drieën en draai het deeg een kwartslag. Rol het deeg weer uit tot een rechthoek en vouw het op dezelfde manier in drieën. Wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

5. Maak ondertussen de vulling door het amandelmeel, de suiker, het halve ei en de rasp en sap van de citroen te mengen.

6. Verwarm de oven voor tot 180°C. Rol het deeg uit tot een lengte van ongeveer 25 centimeter. Maak een rol van de spijsvulling en leg deze in het midden van het bladerdeeg.

7. Vouw het bladerdeeg eromheen en duw de opening zachtjes dicht. Vouw de uiteinden naar binnen als een soort cadeautje. Draai de banketstaaf voorzichtig om en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de amandelstaaf met geklutst ei en druk de amandelen er bovenop in een rijtje in. Bak de banketstaaf in 30 tot 35 minuten gaar.

Auteur: Anne-Marij de Koning | ISBN: 9789461431790 | €9.95Fotografie: Milou van der Will

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO